Annons

Corona stoppar inte stinkande premiär: ”Väldigt fin i år”

Tredje torsdagen i augusti innebär surströmmingspremiär.  Årets jästa fisk ska enligt proffsen vara ovanligt god. 

Årets surströmmingspremiär sker i skuggan av coronakrisen, vilket lägger sordin på feststämningen men inte på försäljningen.
Årets surströmmingspremiär sker i skuggan av coronakrisen, vilket lägger sordin på feststämningen men inte på försäljningen.Foto:Photographer Michael Folmer
Johan Berlin är produktionschef på Gösta Hannells fisksalteri.
Johan Berlin är produktionschef på Gösta Hannells fisksalteri.Foto:Claes-Göran Flinck

Surströmmingssäsongen startar när isen går på våren och fisket kan börja. I år var det svalt väder när strömmingen fångades, vilket alltid är bra för kvaliteten. Salterierna rensar sedan strömmingen, saltar in och lägger den på tunna för jäsning. I år skedde det samtidigt som junivärmen svepte.

”Det blev en väldigt fin surströmming tack var att det vare att det var varmt i juni”, säger Jan Söderström som äger Oskars Surströmming, grundat av fadern på 1950-talet.

I juli tar salterierna vid Norrlandskusten hjälp av skolungdomar för att lägga strömmingen på konservburk, som förvaras svalt för att stoppa mognadsprocessen.

Surströmmingsproduktionen planeras för att fisken ska vara klar till tredje torsdagen i augusti och årets laddning har nu levererats till grossister och butiker. På torsdag är det dags att börja öppna burkarna.

Årets premiär sker i skuggan av coronakrisen, vilket lägger sordin på feststämningen men inte på försäljningen. 

”Vi känner inte av någon kris. De som äter surströmming vill verkligen göra det”, säger Johan Berlin på Gösta Hanells fisksalteri i Örnsköldsvik som i dagarna får många samtal om var man kan hitta burkar och råd om hur man äter den jästa fisken. 

Men det lär inte bli lika många fester som vanligt och årets surströmmingsskiva i Alfta ishall i Hälsingland blir en digital fest. Den över 40 år gamla traditionen är känd som världens största surströmmingsskiva med över 1000 deltagare. 

”Det är många pensionärsföreningar som har surströmmingsskivor under hösten men så kommer det ju inte bli i år. Man får hoppas att de samlar ihop sig i mindre sällskap ändå”, säger Jan Söderström på Oskars.

Den som letar efter en stabil bransch att investera i kan börja fundera på surströmming. Här händer inte mycket. Marknaden är sedan länge uppdelad mellan de tre ”stora”, Gösta Hannells fisksalteri i Örnsköldsvik, Oskars i Söråker och BD Fisk i Luleå.

De tre salterierna köper alla sin strömming från mindre lokala fiskare och det är längs Norrlandskusten som den största mängden konsumeras. 

Gösta Hannells tillverkar drygt 200.000 burkar per säsong, vilket visserligen är mer än för tio år sedan. Men det beror i sin tur på att burkarna krympt.

”De lite mindre filéburkarna har blivit mer populära. Många tycker det räcker med 6-8 strömmingar istället för vår största som har 18-22 strömmingar”, säger Johan Berlin, produktionschef på salteriet som ägs av Gösta Hannells barnbarn.

Johan Berling äter surströmming året om, gärna lättrensad men ändå fast fisk som helst ska vara silvrig och vacker.

”Man äter ju med ögonen också”, säger Johan Berlin.

Han är dock inte lika fanatisk som de som lagrar sin surströmming för att få en mer mogen smak. 

”Jag har träffat folk som har en surströmmingskyl i stället för en vinkyl och har årgångsströmming. Jag har ätit tio år gammal strömming och den har varit fantastiskt bra”, säger han.

Oskars i Söråker är med en omsättning på 10,3 Mkr i fjol branschens största bolag. I år har salteriet producerat närmare 300.000 burkar, vilket är i linje med tidigare år. 

”Man kan se en svag tillbakagång, det faller bort en hel del surströmmingsätare varje år men det tillkommer inte lika många. Det är tråkigt för branschen, vi kan producera mer”, säger Jan Söderström.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Financial Consulting HubAnnons

Kombinerad kompetens inom teknik och finans gör The Financial Consulting Hub unikt

Peter Larsson och Henrik Teneberg
Peter Larsson och Henrik Teneberg

The Financial Consulting Hub är det enda ledande konsultföretaget inom risk och regelefterlevnad som samlar nästan enbart senior kompetens. Företaget erbjuder ett komplett utbud av tjänster, expertis och mjukvaror för att hjälpa försäkringsföretag och banker att vara effektiva och lönsamma i en alltmer utmanande miljö med komplexa regulatoriska krav.

The Financial Consulting Hub (FCH) är ensamma om sin affärsmodell ur två perspektiv; förutom att integrera konsulttjänster och mjukvaror är företaget både ett klassiskt konsultbolag och en paraplyorganisation som samlar marknadens ledande experter. 

– Vi samlar över 1000 seniora konsulter och är en hub för finansiella tjänster inom risk- och regelefterlevnad. De flesta av våra anställda har omkring 20 års erfarenhet inom respektive riskområde. Därutöver har vi en stor mängd konsulter som är anslutna till vår paraplyorganisation, vilket gör att vi har ett komplett utbud som inkluderar både riskhantering och regelefterlevnad, aktuariella tjänster, implementationsstöd av mjukvaror, outsourcingerbjudanden, förvaltningsstöd, projektledning med mera. Den positionen är vi ensamma om, säger Peter Larsson, grundare och Managing Partner för FCH.

Ramavtal med större aktörer

FCH startades för två och ett halvt år sedan. Många av både grundare och medarbetare var redan verksamma inom branschen, men det fanns en övertygelse om att det fanns ett bättre sätt att agera rådgivare till kunderna. Idag är FCH det enda konsultbolaget vars huvudfokus ligger på försäkringssidan i första hand, och på bank i andra.

– Inom försäkring är vi verksamma inom hela bredden av risk- och regelefterlevnad som finns. Det gör att vi är väl bekanta med samtliga regelverk och därtill har vi ramavtal med de flesta större aktörer.

Spetskompetens inom IT

Förutom dessa områden har FCH också spetskompetens inom IT med inriktning på finanssektorn. Peter betonar att företaget inte är ett IT-konsultbolag, utan att de snarare hamnar mellan teknik och verksamhetsprocesser. 

– Våra systemaktuarier är specialiserade på att bistå med till exempel implementering av aktuariesystem för allt från riskhantering och regelefterlevnad till integrering av olika modeller och effektivisering av bland annat datahantering och prestanda. Det finns kanske en handfull av dessa specialister i hela Norden och flertalet av dem hittar man hos oss.

En självklar samarbetspartner

Den kombinerade kompetens inom teknik och finans som finns hos FCH gör konsultbolaget unikt rustat för att vara en självklar samarbetspartner. Medan många konkurrenter har bristande tekniska kunskaper har systemaktörerna ute på marknaden å sin sida sällan förståelse för hur bank- och försäkringsverksamhet egentligen fungerar och hur komplexa regelverken faktiskt är. För många aktörer inom finanssektorn kan de ständigt föränderliga regulatoriska kraven innebära omfattande utmaningar, inte minst vad gäller att hantera all data och sköta rapportering, men också gällande programmering, dataintegration, riskberäkningar och intern styrning och kontroll. 

– FCH arbetar dagligdags med att uppfylla de krav som ställs på sund företagsstyrning, riskhantering och regelefterlevnad. Exempelvis arbetar vi mycket med IFRS17, som träder ikraft 1/1-2023, vilket ställer nya krav på hur försäkringskontrakt ska värderas. Det ställer i sin tur långtgående krav på företagens IT-system för exempelvis skuldvärdering, hantering av data i syfte att säkra god datakvalitet och rapportering. Andra viktiga regelverk som vi dagligen arbetar med är tjänstepensionsdirektivet och solvens II där vi ser att företagen fortfarande behöver mycket stöd.

Ad hoc-arbete innebär risker

Peter berättar att det fortfarande finns många försäkringsbolag som huvudsakligen arbetar manuellt, i system som inte är kopplade till nya krav och regelverk. Saker som riskhanteringsfunktioner, analyser, uppföljning och rapportering sker på ad hoc-basis och det innebär signifikanta risker.

– Den digitala transformationen innebär enorma nya möjligheter för dessa företag. Därför arbetar vi hårt för att hjälpa våra kunder att gå från sina utdaterade, manuella processer till mer robusta, automatiserade och kontrollerade processer.  Vi lägger mycket tid på att säkra en god styrning och kontroll, strukturera processer och säkerställa att datan blir hanterbar, spårbar, versionshanterad och följer de principer som finns i respektive rådande regelverk.  

Medan FCH har vuxit med 300-400 procent per år sedan starten, har företaget inte satt upp några specifika tillväxtmål framöver. Istället befinner det sig i en utvecklingsfas där det mognar som bolag och tittar på nya marknader. 

– Det inkluderar också att rekrytera en ny styrelse för tillträde till hösten och att ta in nya partners. Det är verkligen ett spännande skede, avslutar Peter.

Läs mer om The Financial Consulting Hub

FAKTA OM THE FINANCIAL CONSULTING HUB

The Financial Consulting Hub (FCH) grundades i Stockholm 2017 och är idag ett ledande nordiskt konsultföretag verksamt inom riskhantering och regelefterlevnad. Företaget erbjuder ett komplett utbud av tjänster, expertis och mjukvaror i syfte att stödja försäkringsföretag och banker i sitt arbete att vara effektiva och lönsamma i en alltmer utmanande miljö med långtgående regulatoriska krav.

FCH arbetar med kunder i alla segment, från marknadens största bolag till mindre aktörer som behöver tillgång till marknadens ledande experter. Som enda konsultbolaget i Norden som samlar nästan enbart senior kompetens är FCH:s kunderbjudande unikt. 

E-post: info@financialconsultinghub.com

Växel: +46 8 280 818

Det går också bra att kontakta Peter Larsson, VD på The Financial Consulting Hub, för vidare information.

E-post: peter.larsson@financialconsultinghub.com

Mobil: +46 73 562 51 89

 

Mer från Financial Consulting Hub

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Financial Consulting Hub och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?