1515

Corona stoppar inte stinkande premiär: ”Väldigt fin i år”

Tredje torsdagen i augusti innebär surströmmingspremiär.  Årets jästa fisk ska enligt proffsen vara ovanligt god. 

Årets surströmmingspremiär sker i skuggan av coronakrisen, vilket lägger sordin på feststämningen men inte på försäljningen.
Årets surströmmingspremiär sker i skuggan av coronakrisen, vilket lägger sordin på feststämningen men inte på försäljningen.Foto:Photographer Michael Folmer
Johan Berlin är produktionschef på Gösta Hannells fisksalteri.
Johan Berlin är produktionschef på Gösta Hannells fisksalteri.Foto:Claes-Göran Flinck

Surströmmingssäsongen startar när isen går på våren och fisket kan börja. I år var det svalt väder när strömmingen fångades, vilket alltid är bra för kvaliteten. Salterierna rensar sedan strömmingen, saltar in och lägger den på tunna för jäsning. I år skedde det samtidigt som junivärmen svepte.

”Det blev en väldigt fin surströmming tack var att det vare att det var varmt i juni”, säger Jan Söderström som äger Oskars Surströmming, grundat av fadern på 1950-talet.

I juli tar salterierna vid Norrlandskusten hjälp av skolungdomar för att lägga strömmingen på konservburk, som förvaras svalt för att stoppa mognadsprocessen.

Surströmmingsproduktionen planeras för att fisken ska vara klar till tredje torsdagen i augusti och årets laddning har nu levererats till grossister och butiker. På torsdag är det dags att börja öppna burkarna.

Årets premiär sker i skuggan av coronakrisen, vilket lägger sordin på feststämningen men inte på försäljningen. 

”Vi känner inte av någon kris. De som äter surströmming vill verkligen göra det”, säger Johan Berlin på Gösta Hanells fisksalteri i Örnsköldsvik som i dagarna får många samtal om var man kan hitta burkar och råd om hur man äter den jästa fisken. 

Men det lär inte bli lika många fester som vanligt och årets surströmmingsskiva i Alfta ishall i Hälsingland blir en digital fest. Den över 40 år gamla traditionen är känd som världens största surströmmingsskiva med över 1000 deltagare. 

”Det är många pensionärsföreningar som har surströmmingsskivor under hösten men så kommer det ju inte bli i år. Man får hoppas att de samlar ihop sig i mindre sällskap ändå”, säger Jan Söderström på Oskars.

Den som letar efter en stabil bransch att investera i kan börja fundera på surströmming. Här händer inte mycket. Marknaden är sedan länge uppdelad mellan de tre ”stora”, Gösta Hannells fisksalteri i Örnsköldsvik, Oskars i Söråker och BD Fisk i Luleå.

De tre salterierna köper alla sin strömming från mindre lokala fiskare och det är längs Norrlandskusten som den största mängden konsumeras. 

Gösta Hannells tillverkar drygt 200.000 burkar per säsong, vilket visserligen är mer än för tio år sedan. Men det beror i sin tur på att burkarna krympt.

”De lite mindre filéburkarna har blivit mer populära. Många tycker det räcker med 6-8 strömmingar istället för vår största som har 18-22 strömmingar”, säger Johan Berlin, produktionschef på salteriet som ägs av Gösta Hannells barnbarn.

Johan Berling äter surströmming året om, gärna lättrensad men ändå fast fisk som helst ska vara silvrig och vacker.

”Man äter ju med ögonen också”, säger Johan Berlin.

Han är dock inte lika fanatisk som de som lagrar sin surströmming för att få en mer mogen smak. 

”Jag har träffat folk som har en surströmmingskyl i stället för en vinkyl och har årgångsströmming. Jag har ätit tio år gammal strömming och den har varit fantastiskt bra”, säger han.

Oskars i Söråker är med en omsättning på 10,3 Mkr i fjol branschens största bolag. I år har salteriet producerat närmare 300.000 burkar, vilket är i linje med tidigare år. 

”Man kan se en svag tillbakagång, det faller bort en hel del surströmmingsätare varje år men det tillkommer inte lika många. Det är tråkigt för branschen, vi kan producera mer”, säger Jan Söderström.

 

 


Innehåll från PriorNilsson FonderAnnons

PriorNilsson Evolve investerar i de bästa mikrobolagen för framtiden

Den 1 juni 2020 startades mikrobolagsfonden Evolve med europeisk inriktning. Målet är att få en avkastning som slår index över tid och samtidigt investera i bolag som bland annat bidrar till den gröna omställningen. 

Näringslivet har en viktig roll i den gröna omställningen då det utgör en stor del av hela samhället. 

– Sambandet mellan den gröna omställningen och de möjligheter och risker som den innebär på börsen i framtiden är intressant. Vi vill vara med och bidra med vår kunskap och syn på denna omställning som investerare är en naturlig del av. Med PriorNilsson Evolve får vi ett större univers att välja bolag ifrån och den europeiska marknaden för mikrobolag är ännu i stort outforskad. För att sålla fram och investera i de bästa och för framtiden mest hållbara mikrobolagen arbetar vi med en kvantitativ screeningprocess följt av analys, säger Jonas Skilje, förvaltare. 

Stort värde i hållbarhet

Hållbarhet är en otroligt viktig och relevant aspekt i att bedöma det underliggande värdet i ett bolag. Därför analyserar förvaltarna på PriorNilsson mikrobolagens potentiella riktning och utveckling för att kartlägga om deras profil är hållbar på sikt. 

– Allt som är grönt kommer inte per automatik att gå bra utan det handlar om att kunna välja bland de gröna aktierna och se vilka som de facto kommer att tjäna på en grön omställning. Där har vi som specialister på aktiv förvaltning ett jobb att göra med att hitta de bolag som har en uthållig tillväxtpotential och som kommer att gynnas av omställningen, säger Jonas Skilje. 

Unik exponering mot svåråtkomlig marknad

Det som är unikt med Evolve är att fonden lyckas erbjuda en exponering mot den högintressanta mikrobolagsmarknaden som annars är mycket svår att komma åt. Det finns inga index som fångar in dessa bolag och få analytiker finns att tillgå. 

– Vi erbjuder en diversifiering från andra svenska småbolagsfonder eftersom vi har ett europeiskt mandat, vi hittar kvalitativa bolag som få andra kommer åt idag. Vi en av ytterst få fonder med den här inriktningen och mikrobolag har, tack vare sin högre genomsnittliga tillväxttakt, lyckats prestera bättre än de flesta aktieindex. Evolve innebär ett sätt att öka riskstyrningen i portföljen och addera lite extra krydda. Samtidigt är det viktigt att på djupet förstå affärsmodellen, riskerna och möjligheterna varför vi har en nära dialog med bolagen, säger Jonas Skilje.

Vinnande mikrobolag i den gröna omställningen

Jonas Skilje berättar om två innehav i PriorNilsson Evolve som är särskilt relevanta med tydliga förtjänster i en grön omställning.

Garo - Många experter är överens om att en elektrifierad bilflotta kommer vara en av nycklarna till hållbara utsläppsnivåer i framtiden. Därför är behovet av en utvecklad laddinfrastruktur stort. Garo som producent och utvecklare av bland annat laddstolpar är en del av lösningen.

STEICO - Det tyska bolaget tillverkar isoleringsmaterial i hållbart trä från FSC-certifierade skogsbruk. Att isolera med STEICOs material sänker uppvärmningskostnaden avsevärt vilket innebär lägre kostnader, men även lägre utsläpp. En grön renoveringsvåg i Europa och en stark trend mot trähus kommer driva tillväxten. 

– Omställningen till ett hållbart näringsliv börjar i de små och innovativa bolagen. Med PriorNilsson Evolve fokuserar vi på att analysera och investera i de bästa mikrobolagen för framtiden, säger Jonas Skilje avslutningsvis.

Att en fond tidigare har ökat i värde är ingen garanti för att den ska göra det i framtiden. Dina fondandelar kan öka eller minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser på 

Fakta PriorNilsson Fonder 

* Grundades 2002 av de erfarna och framgångsrika förvaltarna Torgny Prior och PO Nilsson.

* Förvaltar idag 7 fonder:

Aktiefonder

* Sverige Aktiv

* Realinvest

* Smart Global  

* Evolve

Hedgefonder

* Idea

* Yield

* Balans 

Förvaltat kapital 12 miljarder SEK

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PriorNilsson Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?