1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Corona bromsar försäljningen av världskända golfbanan

En av Sveriges högst rankade golfbanor, Barsebäck i Skåne, är till salu. 

Anläggningen kom ut på marknaden precis när börsen stod som lägst i slutet av mars, men försöken att sälja den kända golfbanan fortskrider trots corona. 

2003 var superstjärnan Annika Sörenstam med och spelade hem Solheim Cup till Europalaget på Barsebäck.
2003 var superstjärnan Annika Sörenstam med och spelade hem Solheim Cup till Europalaget på Barsebäck.Foto:Drago Prvulovic / TT

Bakgrunden till försäljningen är att grundaren och huvudägaren Gösta Carlsson avled 99 år gammal i december 2018.  

”Ingen av arvingarna vill driva verksamheten vidare”, säger Göran Miörner, styrelseordförande i de två företag som är till salu.

Det ena är Barsebäcks Golf & Country Club AB, som äger golfbanorna, det andra är Järavallens Conference & Country Club, som driver anläggningens hotell- och konferensverksamhet.

Företagen drabbas olika av coronakrisen, som gick in i sin värsta fas precis när försäljningsprocessen kom i gång med hjälp av KPMG, som anlitats för att sköta försäljningen.

”Det fortlöper trots corona”, bekräftar Göran Miörner.

”Vi funderade på om vi skulle stoppa processen och avvakta, men det är så mycket som ska arbetas fram innan man kommer in i en slutfas. Svårigheten har varit att få utländska intressenter att flyga in och titta på anläggningen.”

Det saknas inte spekulanter, enligt Göran Miörner, som tror att försäljningen kan vara klar i slutet av sommaren.

Golfandet har fått ett uppsving under coronakrisen. Det är inga problem att hålla socialt avstånd på en golfbana, problemet är att de flesta spelar på sin hemmabana eftersom resandet är begränsat. Därmed går banorna miste om betydelsefulla greenfeeavgifter från gästande spelare.

”Det spelas mer golf än någonsin, men det är medlemmar som spelar mer än vanligt. Den senaste tiden har vi dock sett en ökning av greenfeespel”, säger Göran Miörner. 

Hotell- och konferensbolaget har drabbats mer entydigt och hårdare.

”Det har gått samma öde till mötes som alla andra i den branschen. Det är i princip totalt stopp för konferensverksamheten”, säger Göran Miörner. 

Barsebäcks golfanläggning består av 45 hål, en hotell- och konferensverksamhet med 210 bäddar och cirka 200 hektar mark. 

Golfdelen omsatte 2018, det senaste år det finns offentlig årsredovisning för, 29 Mkr och gjorde ett litet plusresultat. Omsättningen i Järavallen rasade samma år till 10 Mkr från 27 Mkr 2017 på grund av minskade övernattningar, men också genom att restaurangverksamheten arrenderats ut. 

2017 arrangerades Europatourtävlingen Nordea NDA SE +1,15% Dagens utveckling Masters på Barsebäck. Tävlingen, som bytt namn flera gånger, har tio gånger avgjorts på Barsebäck, första gången 1992 med Nick Faldo som vinnare. 

Bland kända spelare som vunnit där märks också Annika Sörenstam i Ladies European Tour. 2003 spelades den kvinnliga lagtävlingen Solheim Cup på den skånska mästerskapsbanan.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?