Annons

Corbyn vill ha ny tullunion efter brexit – men May nobbar

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn vill att Storbritannien förhandlar om en ny tullunion med EU efter brexit. Men en sådan lösning utesluts av premiärminister Theresa May, som siktar på ett färdigt avtalsförlag om EU-skilsmässan till oktober.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn.
Oppositionsledaren Jeremy Corbyn.Bild:Kirsty Wigglesworth
Premiärminister Theresa May.
Premiärminister Theresa May.Bild:Frank Augstein

"Vi vill ha friheten att underteckna våra egna handelsavtal och att nå ut i världen", säger Theresa Mays talesperson som tillägger att Storbritannien skulle söka antingen ett nytt "tullpartnerskap" eller ett "mycket strömlinjeformat tullarrangemang" med EU.

Labourledaren Jeremy Corbyn varnar för att frihandelsavtal med Kina eller USA inte kan kompensera för förlusten av handel med EU.

"Brexit är vad vi gör av det, tillsammans", säger han vid ett framträdande i Coventry.

Läget är jämnt mellan de brittiska partierna angående detaljerna i brexit. Mays läger har majoritet i parlamentet, men enligt medier kan flera konservativa tänkas revoltera samtidigt som det finns Labourpolitiker som väntas rösta med regeringen.

I opinionsunderökningar leder Laboursidan med knapp marginal, men de är liksom de konservativa djupt splittrade om EU-utträdet. Och ingen har lust med en ytterligare folkomröstning om medlemskapet i unionen.

I ett försök att vinna konservativt stöd sade Corbyn på måndagen att Labour inte ska stödja något avtal som kan skada jobb, rättigheter eller levnadsstandard.

"Jag uppmanar alla parlamentsmedlemmar att vara beredda att sätta folkets intressen framför de ideologiska fantasierna", sade han.

Medan Storbritanniens politiker diskuterar vilken typ av brexit de vill ha, har EU:s ledare varnat för att tiden löper ut och att man behöver mer än vaga uttalanden från Storbritannien för att få till en ordentlig överenskommelse till oktober.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?