Annons

Consilium har fullt i kistan – och är ute efter att investera

Consilium har fått in de 3 miljarder som Nordic Capital betalade för affärsområdet Marine & Safety. Men sedan affären har aktien fallit 40 procent. Nu ska pengarna investeras, något som kan skingra osäkerheten som lett till den negativa utvecklingen. 

Consilium har ladorna fulla och tänker investera pengarna i nya verksamheter, enligt Carl Adam Rosenblad.
Consilium har ladorna fulla och tänker investera pengarna i nya verksamheter, enligt Carl Adam Rosenblad.Foto:Pontus Lundahl/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Vänligen notera att fr.o m 1 februari 2023 är det vårt koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, vi uppdaterar då personuppgiftspolicyn och användarvillkoren.

Innehåll från SOLAnnons

Satsar på en hållbar framtid

Swedish Orient Line (SOL) har över 100 års erfarenhet av trygga sjötransporter och komplexa transportuppdrag. Men också ett starkt fokus på utveckling och på att hela tiden hitta nya flexibla och hållbara lösningar tillsammans med kunder och partners. Genom en rad initiativ har SOL nu inlett en ambitiös resa mot ett minskat klimatavtryck.

– Tillsammans är ett särskilt viktigt ord för oss, för vi är övertygade om att det är genom goda relationer och en nära dialog med kunder och samarbetspartners som vi kan garantera att vi löser varje uppdrag på bästa sätt, konstaterar SOLs vd Tommy Kalin. I de här ambitionerna ingår också ett stort fokus på att bidra till en hållbarare värld.

Miljöfrågan är avgörande för vår framtid. Omställningen tillsammans med våra kunder och samarbetspartners har bara börjat.

Som ett led i arbetet med omställningen har SOL bland annat tillsammans med FKAB Marine design tagit fram en design på isklassade multi-purpose fartyg med en miljö- och hållbarhetsprofil som blir avgörande för SOLs minskning av sitt klimatavtryck. Målsättningen är att det skall bli de mest energieffektiva fartygen på marknaden i sin klass.

– Utvecklingen av fartyget är nu i slutfasen, de sista justeringarna av fartygsdesignen görs tillsammans med våra kunder för att säkerställa att vi möter deras behov på bästa sätt. De nya fartygen kommer att mer än halvera växthusgasutsläppen jämfört med fartygen i den nuvarande flottan, samtidigt som de skadliga partiklarna minskar väsentligt, berättar Tommy Kalin.

Förutom satsningen på nya fartyg försöker SOL bidra till en hållbarare värld på flera andra sätt, bland annat genom investeringar även i sina intressebolags hållbarhetssatsningar.

Ett exempel är WALLENIUS SOLs två helt nya multi fuel fartyg, som går i trafik i mellan Bottenviken och kontinenten sedan i somras. Fartygen som fått namnen Baltic Enabler och Botnia Enabler, levererades under våren och har utnämnts till årets RoRo-fartyg och anses nu vara världens största isklassade ConRo-fartyg. De nya fartygen innebär ett minskat utsläpp av växthusgaser med 63 procent samtidigt som kväveoxider, svaveloxider och partiklar reduceras med upp till 99 procent jämfört med fartygen de ersätter.

Logistikföretaget Scanlog är ett annat av SOLs intressebolag, som lägger stort fokus på ansvarsfull logistik med minsta möjliga miljöpåverkan. Tillsammans med kunderna optimerar Scanlog transportvägar, kapacitetsutnyttjande och inte minst transportmedel. Scanlog har tack vare det blivit en betydande järnvägstransportör. För vissa typer av krävande internationella transporter är flyget det enda tänkbara alternativet. Koldioxidutsläppen från flygtransporter är dock högre än för andra fraktsätt och Scanlog klimatkompenserar därför all sin flygfrakt utan kostnad för sina kunder. Scanlog är också aktiva i arbetet med införande av biobränsle och elektrifiering inom flyget och har dessutom börjat erbjuda fossilfria sjötransporter genom biobränsle.

 – Utöver de här satsningarna lägger vi också stor vikt vid vårt interna hållbarhetsarbete med fokus på våra medarbetares välmående, kompetens och utvecklingsmöjligheter. På SOL vill vi skapa en positiv och tillåtande arbetsmiljö som ger utrymme för personlig utveckling och egna initiativ vilket i förlängningen leder till att vi blir än bättre på att lösa de logistikutmaningar vi ställs inför på bästa sätt, säger Tommy Kalin.

Om SOL

SOL är en privatägd rederi- och logistikkoncern med verksamhet som innefattar tramp- och linjesjöfart med LoLo-fartyg (Lift on, Lift off) mellan Skandinavien och Baltikum till Östra Medelhavet. SOL erbjuder också projektlaster och militära transporter samt är tonnageleverantör genom dotterföretaget TransProCon.

SOL är även majoritetsägare i logistikföretaget Scandinavian Logistics Partners AB (Scanlog) specialiserat inom internationella transporter på järnväg, sjö, bil och flyg. Tillsammans med Walleniusrederierna äger SOL därutöver även rederiet WALLENIUS SOL, som driver en linjeservice från Bottniska viken till och från kontinenten och UK.

SOL har sitt huvudkontor i Göteborg.

 

Vill du veta mer om SOL och dess partnerföretag?
Besök gärna www.swedishorientline.se eller kontakta oss så berättar vi mer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SOL och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera