Annons

Comey klandras för läcka – men åtalas inte

Den tidigare FBI-chefen James Comey bröt mot den federala polismyndighetens regler när han läckte anteckningar av sina samtal med president Donald Trump, enligt justitiedepartementets internutredare. Men han kommer inte att ställas inför rätta.

Utredarna slår fast att Comey gav en handskriven anteckning till en vän som i sin tur förde fram innehållet för tidningen The New York Times. Comey ville med detta tvinga FBI att starta en oberoende utredning av kontakterna mellan honom och presidenten.

Anteckningarna beskriver ett samtal mellan Comey och Trump där presidenten bad den dåvarande FBI-chefen att lägga ned en utredning av hans dåvarande säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Detta säger Comey att han vägrade och inte långt därpå fick han sparken av Trump.

I ett senare skede erkände Michael Flynn att han ljugit för FBI om sina kontakter med Rysslands ambassadör, vilket ledde till ett av de tidiga åtalen inom ramen för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning.

Departementsutredarna skriver i sin rapport att James Comey utgjorde ett dåligt exempel för FBI-anställda i ett försök att "uppnå ett personligen önskat resultat". Men de finner inte att Comey delat den hemligstämplade informationen direkt med medier och meddelar att åklagare därför inte tagit saken vidare.

Presidentens avskedande av Comey utreddes också inom ramen för Rysslandsutredningen, som obstruktion av rättvisa. Utredarna valde dock att inte sätta ned foten kring huruvida presidenten begått ett brott eller inte.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera