Annons

Comey klandras för läcka – men åtalas inte

Den tidigare FBI-chefen James Comey bröt mot den federala polismyndighetens regler när han läckte anteckningar av sina samtal med president Donald Trump, enligt justitiedepartementets internutredare. Men han kommer inte att ställas inför rätta.

Utredarna slår fast att Comey gav en handskriven anteckning till en vän som i sin tur förde fram innehållet för tidningen The New York Times. Comey ville med detta tvinga FBI att starta en oberoende utredning av kontakterna mellan honom och presidenten.

Anteckningarna beskriver ett samtal mellan Comey och Trump där presidenten bad den dåvarande FBI-chefen att lägga ned en utredning av hans dåvarande säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Detta säger Comey att han vägrade och inte långt därpå fick han sparken av Trump.

I ett senare skede erkände Michael Flynn att han ljugit för FBI om sina kontakter med Rysslands ambassadör, vilket ledde till ett av de tidiga åtalen inom ramen för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning.

Departementsutredarna skriver i sin rapport att James Comey utgjorde ett dåligt exempel för FBI-anställda i ett försök att "uppnå ett personligen önskat resultat". Men de finner inte att Comey delat den hemligstämplade informationen direkt med medier och meddelar att åklagare därför inte tagit saken vidare.

Presidentens avskedande av Comey utreddes också inom ramen för Rysslandsutredningen, som obstruktion av rättvisa. Utredarna valde dock att inte sätta ned foten kring huruvida presidenten begått ett brott eller inte.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?