15 kvadratmeter är inte mycket. Men det rymmer ändå världens största museum över just Hasse Alfredson och Tage Danielsson.
”Vi sätter gränsen vid åtta besökare i taget, annars blir det för trångt. På somrarna är det kö hela vägen upp till torget”, säger Linda Ekelund, intendent för Hasse och Tage-muséet i Tomelilla.
Längs väggarna berättas om duons filmer i kronologisk ordning, med kläder, rekvisita, filmaffischer, brev – och en rumpnisse – sida vid sida. Att museet har hamnat just i Tomelilla är ingen slump. I den intilliggande byn Sälshög hade Hasse och Tage sin inspelningsstudio och i samma by hade Hasse Alfredson också sitt privata sommarhus.
”Han hade kvar huset så länge han hade hälsan. Man kunde se honom gå förbi här på gatan på somrarna, alltid med händerna på ryggen”, säger Linda Ekelund.
Idén om ett museum kom faktiskt från Hasse Alfredson själv. Redan på 1970-talet fördes samtal med Tomelilla kommun, men först 2006 förverkligades planerna i ett av de två, små tunnelhusen på varsin sida av järnvägsspåret.
”Hasse Alfredson skänkte en massa grejer till museet, och skissade upp hur det skulle se ut och fungera. Han såg till att det blev verklighet och ville inte att det skulle missbrukas i kommersiellt syfte.”
2011 lämnade Tomelilla kommunen över driften och ansvaret till den då nybildade föreningen Hasse & Tage-museets vänner. Sedan dess har turerna varit många, och lokalpressen har kunnat följa ett turbulent styrelsearbete med många olika viljor.
”En sådan här förening samlar människor med olika ingångar. Kulturskapare, politiskt aktiva, företagare. Alla behövs, men man måste kunna kommunicera med varandra. Alla har en personlig utgångspunkt i Hasse och Tage, som man håller väldigt varmt om hjärtat och försvarar in i det sista”, säger Göran Göransson, kassör i vänföreningen, om konflikterna.
”Men i år har det varit lugnt. Säger jag med viss försiktighet”, säger Linda Ekelund.

De ekonomiska svårigheterna har varit stora och så sent som i början av 2017 talades det om en akut kris. Att museet skulle vara självbärande rimmade inte med vikande besökssiffror.
”Det låter lite hemskt att säga det, men uppmärksamheten vaknade på nytt i samband med Hasse Alfredsons bortgång 2017. Den hösten gick besökssiffrorna spikrakt upp”, säger Linda Ekelund.
Och så har det fortsatt. Nyligen hade Jane Magnussons hyllade dokumentärfilm ”Hasse & Tage - En kärlekshistoria” premiär, och om ett par veckor släpper Kalle Lind en stor biografi på Hasse Alfredson. Det är många år sedan Hasse och Tage producerade sitt senaste verk ihop, men den omaka skrattduon är tillbaka i ett nytt rampljus.
”Eftersom de på många sätt var långt före sin tid är deras idéer och tankar aktuella i dag. Hasse Alfredson ville exempelvis göra om Tomelilla kommun till landets första, ekologiska och självförsörjande kommun. Han kämpade verkligen för det”, säger Göran Göransson, och droppar också flera samtida kopplingar i duons filmer.
”När barnen ockuperar slottet i filmen ”Sopor”, för att få uppmärksamhet för sin syn på samhället... Det är precis vad som händer runt Greta Thunberg i dag.”
Sett till biljettintäkterna har 2019 levererat den näst bästa sommaren någonsin för museet. Nu blickar vänföreningen framåt, för att säkra intresset även hos kommande generationer.
”Vi har en hel del pedagogiska visningar här med barn i femårsåldern. De kan sjunga blommig falukorv, de kan uttrycket ”den som inga byxor har”, och de har sett Ronja. Så de vet mer om Hasse och Tage än vad de själva vet om”, säger Linda Ekelund.
Museets blygsamma 15 kvadrat består. Däremot finns andra sätt att växla upp verksamheten, menar Göran Göransson.
”I Skåne finns även museum om Eva Rydberg, Nils Poppe och Dag Hammarskjöld, som absolut inte får glömmas bort. Kanske kan vi hitta en gemensam strategi och börja samarbeta för att dra besökare”, säger han.
