ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Comcast kontrar i budstriden om Sky

  • Foto: Alan Diaz

Comcast ökar sitt bud på det brittiska tv-näteverket Sky till 297 miljarder kronor. Sky-aktien stiger på onsdagen i väntan på Rupert Murdochs ska komma med ett motbud.

Comcast ökade på onsdagen sitt bud på Sky till 297 miljarder kronor, motsvarande 14,57 pund per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget. 

Budet kom som ett svar efter att 21st Century Fox med mediemogulen Rupert Murdoch i Spetsen tidigare på dagen lagt ett bud på 284 miljarder kronor (14 pund per aktie).

De två mediajättarna har sedan april i år befunnit sig i en budstrid om Sky. En budstrid som trissat upp prislappen rejält på det brittiska tv-nätverket. 

Det första budet från 21st Century Fox lades i december 2017 och motsvarade 136 miljarder koronor. Sedan dess har budet på Sky stigit med 118 procent.

Martin Gilbert, vice ordförande i Sky:s oberoende kommitté välkomnade budet från Comcast och sade i en kommentar att budet "motsvarar ett attraktivt premium för Skys aktieägare jämfört med det nuvarande alternativet". 

Nu återstår att se om 21st Century Fox svarar på Comcast bud. I onsdagens handel stiger Sky-aktien på Londonbörsen och var vid lunchtid upp dryga 3 procent till 15,4 pund. Vilket indikerar att marknaden förväntar sig att Rupert Murdoch ska kontra med ytterligare ett bud.

Crispin Odey, grundare av Odey Asset Management som äger aktier i Sky tillhör dem som tror att det finns mer att ge i budstriden. 

“Jag tror det går till 18 pund”, sa han i en kommentar till Bloomberg News tidigare.

Det skulle innebära en värdering på 365 miljarder kronor.

Fox senaste uppköpsförsök av Sky är inte det första. Redan i juni 2010 försökte Rupert Murdoch köpa Sky med ett bud motsvarande 95 miljarder svenska kronor. Men efter motstånd från den engelska regeringen valde mediemogulen att dra tillbaka budet. För den gången.

I december 2016 gjorde Rupert Murdoch ett nytt försök att förvärva Sky med ett bud på 10,75 pund per aktie vilket värderade bolaget till 136 miljarder kronor. Men affären har dragit ut på tiden eftersom brittiska myndigheter har dröjt med sitt godkännande då det funnits oro för en alltför stor maktkoncentration inom brittiska nyhetsmedier.

I april i år gav sig Fox amerikanska konkurrent Comcast in i budstriden med ett bud till aktieägarna på 12,5 pund per aktie.

Slaget om Sky är en del i en större batalj där de amerikanska jättarna Disney och Comcast försöker växa genom förvärv för att klara av konkurrensen från uppkomlingar som Netflix. 

I bakgrunden av den pågående budstriden mellan Fox och Comcast finns den pågående affären där Disney köper Fox underhållningsdel för 71 miljarder dollar motsvarande 620 miljarder kronor. I händelse av att Fox vinner striden så kommer Disney att äga hela Sky, enligt CNBC.

Förutom bredband och mobiltelefoni så är Sky Storbritanniens ledande leverantör av betal-tv. Men nätverket ger också en potentiell köpare tillgång till viktiga europeiska marknader som Tyskland och Italien.

“Det finns inte en chans att vare sig Disney eller 21st Century Fox kommer att släppa Sky till Comcast. Vi kan förvänta oss ännu en budrunda. Priset är på väg i en riktning. Det är en bra tid att vara aktieägare i Sky”, sa den oberoende telekom- och media-analytikern Paolo Pescatore till CNBC.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies