1515

CNN: Ryska hackare kan vara bakom Qatarkrisen

Amerikanska utredare misstänker att ryska hackare via Qatars statliga nyhetsbyrå ska ha spridit falska nyheter, som ska ha bidragit till utfrysningen av Qatar, enligt CNN.

Qatars Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani
Qatars Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-ThaniBild:AP

Grannen Förenade Arabemiraten skärper tonen, och förbjuder människor från att uttrycka sympati för landet.

CNN uppger att amerikanska säkerhetstjänster misstänker att ryska hackare tagit sig in i Qatars statliga nyhetsbyrå och där planterat en falsk nyhetsartikel som bidragit till den nuvarande krisen i regionen. USA har skickat personal från den federala polisen FBI till Qatar för att hjälpa till att utreda misstankarna.

Enligt CNN är misstanken att Ryssland försöker att skapa slitningar mellan USA och dess allierade. Qatar hyser till exempel regionens största amerikanska flygbas, en viktig bas för kampen mot terrorrörelsen IS, medan Saudiarabien, ett av de länder som nu frusit ut Qatar, också är ett av USA:s närmaste allierade.

Förutom Saudiarabien har bland annat Egypten, Förenade arabemiraten och Bahrain brutit med Qatar – vilket bland annat innebär stängda gränser och att diplomater kallas hem.

"Allt bygger på felaktiga uppgifter och vi tror att hela krisen beror på felaktiga uppgifter", säger Qatars utrikesminister Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani till CNN, och tillägger att allt startade med den falska nyheten som hackarna låg bakom.

Saudiarabiens kung Salman och Trump talade över telefon och Trump betonade enligt Vita huset vikten av enighet mellan Gulfländerna för att terror ska kunna bekämpas.

Bara timmar före samtalet med kung Salman verkade det däremot som att Trump tyckte att de brutna förbindelserna var en god idé.

"Så skönt att se att besöket i Saudiarabien redan betalat sig", skriver han på Twitter, syftande på sitt tidigare besök i landet.

"De sade att de skulle gå hårt åt finansiering av extremism, och allt pekade mot Qatar. Kanske kommer detta att innebära början på slutet för terrorismens fasor", fortsätter han.

Qatars utrikesminister Mohammad bin Abdulrahman Al Thani säger till BBC, efter Trumps twittrande, att det inte finns några bevis för att Qatar finansierat terrorism.

Förutom att bryta de diplomatiska banden tvingas medborgare i Qatar ut från de länder som vill isolera Qatar.

Förenade Arabemiraten uppger att landet nu förbjuder människor från att uttrycka sympati för Qatar med hot om uppemot 15 års fängelse och dryga böter. Landets justitieminister Hamad Saif al-Shamsi säger till Gulf News att det även är förbjudet att ha invändningar mot den emiratiska ståndpunkten i frågan, "oavsett om det sker via sociala medier, eller någon typ av skriven, visuell eller verbal form".

Dessutom stoppas Qatar-flyg till och från Gulfländerna och Egypten. Flygbranschorganisationen IATA har uppmanat länderna att låta flygtrafiken dra igång igen, och varnar för stora störningar i den globala flygtrafiken.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?