ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Cloetta vinstvarnar

Under de två veckor som föregick torsdagens vinstvarning i Cloetta dumpade fyra höga chefer i godisbolaget aktier för närmare 1,5 miljon kronor.
Så sent som i tisdags sålde Skandinavienchefen Lars Påhlson en fjärdedel av sitt innehav för 449.000 kronor.

På torsdagseftermiddagen meddelade konfektyrbolaget Cloetta att det justerade rörelseresultatet väntas bli 40-50 miljoner kronor lägre under årets tredje kvartal jämfört med motsvarande period 2016. Orsaken uppges framför allt vara lägre volymer, men också högre råvarukostnader och negativ valutapåverkan.

Vinstvarningen fick Cloettas aktiekurs att rasa med 11 procent till 27,60 kronor på torsdagen.

För fyra höga Cloettachefer blev dock smällen inte så stor som hade kunnat bli. Under de senaste två veckorna har de nämligen sålt av relativt stora delar av sina innehav i Cloetta.

I tisdags, den 12 september, sålde Skandinavienchefen Lars Påhlson 14.626 aktier, vilket motsvarade en fjärdedel av hans innehav, för 449 000 kronor. Försäljningen gjordes till ett viktat snittpris på 30,7 kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister.

I torsdags och fredags i förra veckan, alltså den 7 och 8 september, dumpade den avgående finanschefen för Skandinavien, Thomas Granelund, hela sitt innehav på 11.836 aktier för 348.000 kronor. Snittpriset vid försäljningarna var 29,4 respektive 29,5 kronor.

Några dagar dessförinnan, den 4 september, sålde marknadsdirektören Erwin Segers 12 713 aktier, vilket motsvarade drygt halva hans innehav. Snittpriset var 30,1 kronor.
Veckan dessförinnan, den 30 augusti, sålde Finlandschefen Ville Perho 9.857 aktier, motsvarande 40 procent av hans innehav, till en snittkurs på 29,5 kronor.

Den samlade bilden är alltså att fyra av Cloettas högsta chefer har gjort synnerligen vältajmade försäljningar värda nästan 1,5 miljoner kronor.

Di sökte under torsdagen samtliga chefer, men den enda som kan eller vill svara på några frågor är Cloettas informationsdirektör Jacob Broberg. Han börjar med den avgående finanschefen för Skandinavien, Thomas Granelund.

"Han slutar alldeles snart och därför säljer han sina aktier - det är ganska naturligt", säger Jacob Broberg.

Han bedyrar att ingen av cheferna kände till torsdagens vinstvarning när aktierna såldes.

"När det gäller beslutet om vi ska göra en vinstvarning så var det en diskussion som vi hade med styrelsen i går, och i den diskussionen så var det förutom styrelsen bara vd, finansdirektör och jag som är involverade", säger Jacob Broberg.

Cheferna visste inte heller att augusti var en svag månad resultatmässigt.

"De som sålde i slutet av augusti och början av september hade då inte ens någon tillgång till vår månadsrapportering för augusti där man ser hur resultat ser ut", säger Jacob Broberg.

När fick de tillgång till den?

"Jag vill inte säga exakt vilken dag, men det var alldeles nyligen."
Du menar att de här personerna var ovetande om de problem som ligger till grund för vinstvarningen?

"Att vi har problem med fabriken och har haft en brand i den, det har vi kommunicerat tidigare, så det är känd materia. Men det är först nu som vi har sett exakt vilken effekt det får. Vi har i ett system i Sverige som innebär att när du inte är i en loggbok på grund av något projekt eller är i en tyst period inför en kvartalsrapport så kan insiders normalt köpa och sälja, det är så systemet fungerar."

Tyck till