ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Cloetta köper Candyking

Konfektyrbolaget Cloetta förvärvar lösviktsgodisbolaget Candyking. Köpeskillingen ligger på 325 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. Aktien stiger med drygt 4 procent efter beskedet.

Candyking har omkring 370 anställda och cirka 8.000 försäljningsställen i sju olika länder. På rullande 12-månaders basis per det tredje kvartalet uppgick Candykings försäljning till omkring 1.300 Mkr med ett underliggande ebitda på omkring 70 Mkr.

”Förvärvet av Candyking kommer att avsevärt stärka Cloettas position i Danmark, Norge och Storbritannien. Cloetta kommer att kunna utveckla Candykings varumärke och produkterbjudande för att därigenom erbjuda en attraktiv kund- och konsumentupplevelse. Förvärvet stärker också vår position inom natursnacks med varumärket Parrots. Därtill finns betydande kostnadssynergier som gör förvärvet attraktivt” säger Danko Maras, finanschef och avgående tillförordnad vd för Cloetta, i en kommentar.

Den initiala köpeskillingen ligger på 325 Mkr på kassa- och skuldfri basis med en potentiell tilläggsköpeskilling på upp till 225 Mkr baserat på de två bolagens sammanlagda försäljning av lös- och naturgodis under 2018. Efter kassa- och skuldjustering uppskattas köpeskillingen till omkring 307 Mkr. 

Merparten av köpeskillingen samt den potentiella tilläggsköpeskillingen kommer tillfalla innehavarna av Candykings utestående obligationslån om nominellt 750 Mkr. 

Marknaden reagerade positivt på beskedet och Cloetta-aktien gick från minus 0,3 procent till plus 4,1 procent strax efter att nyheten publicerades.

I december 2013 ställde Candyking in en planerad börsnotering i spåren av att bolaget vinstvarnat dagen innan börspremiären skulle gå av stapeln efter att två fabriksbränder visat sig få mer omfattande konsekvenser än bolaget först hade trott.

I slutet av november 2016 meddelade Candyking att vd Dani Evanoff köpt bolaget från riskkapitalbolaget Accent.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies