Clinton krossade Trump

HEMPSTEAD, NEW YORK. Enligt så gott som alla mätningar efter nattens debatt bedöms Hillary Clinton som klar segrare över Donald Trump. Också marknaden höll med om att hon drog det längsta strået och terminen för Dow index steg rejält under debattens gång i natt.

Donald Trump gick ut betydligt hårdare under valduellen med Hillary Cinton, som höll sig lugn och genomtänkt under hela diskussionen. I slutet av debatten angrep hon Donald Trump ordentligt kring hur han talat om USA:s allierade i Nato.

”Ord betyder mycket. De betyder mycket när du försöker bli president och framför allt när du är president. Vi kommer att hålla vårt ord när det gäller att skydda våra allierade. Den oro som har funnits på grund av Donald Trumps uttalanden ska inte behöva finnas. Vi måste vara mer precisa när vi talar om sådana här saker. Folk runtom i hela världen undrar vad vi tänker göra, kommer vi att stå vid våra löften”, konstaterade Hillary Clinton mycket presidentlikt.

Donald Trump höll dock fast vid att alla behöver betala sin del.

”Jag vill hjälpa alla våra allierade men vi kan inte skydda alla länder i hela världen när de inte betalar vad vi behöver. Vi har inte råd. Hillary Clinton har inte uthålligheten för att bli president”, hävdade Donald Trump.

CNN:s undersökning bland de väljare som tittade på debatten visade att hela 62 procent ansåg att Hillary Clinton vann, medan endast 27 procent ansåg att Donald Trump drog det längsta strået. En snabbmätning bland 20 osäkrare väljare som följde debatten visade att hela 19 av dem tyckte att Hillary Clinton var vinnaren.

På det ekonomiska området var kampen jämnare även om Hillary Clinton dömdes som segrare även här. Donald Trump målade utsikterna för USA i mycket mörka färger och förutspådde en kommande börskrasch.

”Det enda som är ganska bra i det här landet är aktiemarknaden just nu, men så fort vi höjer räntan lite så kommer det smälla. Vi har Federal Reserve med Janet Yellen som är mer politisk än Hillary Clinton. Ni ska få se hur aktiemarknaden kommer ner som en sprucken bubbla så snabbt Fed höjer räntan. Och det kommer att ske när president Barack Obama slutar och börjar spela golf”, varnade Donald Trump.

Hillary Clinton ifrågasatte varför Donald Trump inte visar upp sina deklarationer.

”Han vill kanske inte visa hur lite han betalat i skatt. Noll till skolor, noll till hälsovården. Det måste vara något hemskt som han vill dölja. Vem är han skyldig pengar. Jag har också mött många av de småföretagare som du vägrat betala”, konstaterade Hillary Clinton.

Donald Trump angrep å sin sida Hillary Clinton för att företagen flyttar ut ur USA.

”Vi måste göra ett mycket bättre jobb med att ge företagen förutsättningar att starta i USA. Varför började du tänka på lösningar nu, du har ju hållit på med detta i 30 år”, sade Donald Trump och tillade:

”Din man skrev under Nafta som är det sämsta handelsavtal vi någonsin har gjort. Du ville godkänna TTP med de asiatiska länderna, men när du hörde att jag var emot det ändrade du åsikt.”

Kampen om presidentposten avgjordes sannolikt inte av nattens debatt även om Hillary Clinton skötte sig bättre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SPPAnnons

Precise Biometrics CFO om hållbarhetsarbetet: ”A och O för ett mjukvarubolag”

Ulrik Nilsson är CFO på Precise Biometrics.
Ulrik Nilsson är CFO på Precise Biometrics.

Som mjukvarubolag associeras man sällan med en ambitiös hållbarhetsagenda. Men enligt Ulrik Nilsson, CFO på Precise Biometrics, har bolagets hållbarhetsarbete skapat viktiga konkurrensfördelar.

– Klimatfrågan är ett av våra viktigaste områden, betonar han.

Så kan ditt företag integrera tjänstepensionen i hållbarhetsarbetet   

Precise Biometrics är ett globalt mjukvarubolag som utvecklar produkter och lösningar baserade på fingeravtrycksavläsning. Till verksamhetens natur hör en begränsad miljöpåverkan hos de egna produkterna och tjänsterna, men Precise Biometrics hållbarhetsarbete slutar inte där.

– Vi vill leva som vi lär och arbetar därför med helheten i vårt hållbarhetsarbete. Bland annat jobbar vi nära våra leverantörer för att säkerställa att vi minskar miljöpåverkan i de områden vi kan påverka, kommenterar Ulrik Nilsson.

Ett konkret område är bolagets tjänstepensionslösning. Tjänstepensionen är för många företag den näst största personalkostnaden, men glöms ofta bort i hållbarhetsarbetet.

– När vi valde pensionslösning för våra anställda var hållbarhet utifrån etiska, miljömässiga och sociala faktorer ett självklart kriterium. En annan viktig parameter var att hela fondutbudet omfattades av hållbarhetskrav, så att det blir enkelt för våra medarbetare att välja rätt. Därför landade valet på SPP.

Hållbar tjänstepension

Vid valet av tjänstepensionsleverantör prioriterade Precise Biometrics en lösning som rimmade med företagets övergripande hållbarhetsstrategi. Ett sätt att ligga i framkant är att hållbarhetssäkra hela affären.

– Vi arbetar på ett miljömärkt kontor och jobbar löpande med att digitalisera vår affär fullt ut för att minska vår miljöpåverkan. En av våra spjutspetsprodukter, Precise YOUNiQ, integrerar ansiktsigenkänning med inpasseringssystem för att bekvämt kunna ge säker access till byggnader och lokaler – utan onödiga plast-taggar och liknande. Genom digital registrering minskar den också behovet att resa för att hämta ut nycklar. Självklart ska vår tjänstepensionslösning rimma med dessa värden, säger Ulrik Nilsson.

Tjänstepensionen skapar ett mervärde

Han betonar dock att det verkliga värdet av tjänstepensionen skapas först när medarbetarna förstår förmånen. En avgörande framgångsfaktor var därför att använda SPP:s expertis för att nå ut med budskapet.

– Tack vare inspirerande gruppinformation och individuella möten med alla medarbetare lyckades vi bygga engagemang och stolthet. Genom att ställa hållbarhetskrav på vår tjänstepension skapade vi ett mervärde som visar både internt och externt att vi har ett helhetstänk i vårt hållbarhetsarbete.

Ulrik Nilsson lyfter också vikten av att säkerställa att leverantören kan erbjuda data för exempelvis tjänstepensionens klimatavtryck eller andelen fossilfria fonder. På så sätt får företaget tillgång till nya datapunkter som det kan mäta och följa upp över tid. Dessa kan sedan användas i både års- och hållbarhetsredovisningen.

Så kan ditt företag integrera tjänstepensionen i hållbarhetsarbetet 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?