ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Presidentvalet i USA

Clinton krossade Trump

HEMPSTEAD, NEW YORK. Enligt så gott som alla mätningar efter nattens debatt bedöms Hillary Clinton som klar segrare över Donald Trump. Också marknaden höll med om att hon drog det längsta strået och terminen för Dow index steg rejält under debattens gång i natt.

Donald Trump gick ut betydligt hårdare under valduellen med Hillary Cinton, som höll sig lugn och genomtänkt under hela diskussionen. I slutet av debatten angrep hon Donald Trump ordentligt kring hur han talat om USA:s allierade i Nato.

”Ord betyder mycket. De betyder mycket när du försöker bli president och framför allt när du är president. Vi kommer att hålla vårt ord när det gäller att skydda våra allierade. Den oro som har funnits på grund av Donald Trumps uttalanden ska inte behöva finnas. Vi måste vara mer precisa när vi talar om sådana här saker. Folk runtom i hela världen undrar vad vi tänker göra, kommer vi att stå vid våra löften”, konstaterade Hillary Clinton mycket presidentlikt.

Donald Trump höll dock fast vid att alla behöver betala sin del.

”Jag vill hjälpa alla våra allierade men vi kan inte skydda alla länder i hela världen när de inte betalar vad vi behöver. Vi har inte råd. Hillary Clinton har inte uthålligheten för att bli president”, hävdade Donald Trump.

CNN:s undersökning bland de väljare som tittade på debatten visade att hela 62 procent ansåg att Hillary Clinton vann, medan endast 27 procent ansåg att Donald Trump drog det längsta strået. En snabbmätning bland 20 osäkrare väljare som följde debatten visade att hela 19 av dem tyckte att Hillary Clinton var vinnaren.

På det ekonomiska området var kampen jämnare även om Hillary Clinton dömdes som segrare även här. Donald Trump målade utsikterna för USA i mycket mörka färger och förutspådde en kommande börskrasch.

”Det enda som är ganska bra i det här landet är aktiemarknaden just nu, men så fort vi höjer räntan lite så kommer det smälla. Vi har Federal Reserve med Janet Yellen som är mer politisk än Hillary Clinton. Ni ska få se hur aktiemarknaden kommer ner som en sprucken bubbla så snabbt Fed höjer räntan. Och det kommer att ske när president Barack Obama slutar och börjar spela golf”, varnade Donald Trump.

Hillary Clinton ifrågasatte varför Donald Trump inte visar upp sina deklarationer.

”Han vill kanske inte visa hur lite han betalat i skatt. Noll till skolor, noll till hälsovården. Det måste vara något hemskt som han vill dölja. Vem är han skyldig pengar. Jag har också mött många av de småföretagare som du vägrat betala”, konstaterade Hillary Clinton.

Donald Trump angrep å sin sida Hillary Clinton för att företagen flyttar ut ur USA.

”Vi måste göra ett mycket bättre jobb med att ge företagen förutsättningar att starta i USA. Varför började du tänka på lösningar nu, du har ju hållit på med detta i 30 år”, sade Donald Trump och tillade:

”Din man skrev under Nafta som är det sämsta handelsavtal vi någonsin har gjort. Du ville godkänna TTP med de asiatiska länderna, men när du hörde att jag var emot det ändrade du åsikt.”

Kampen om presidentposten avgjordes sannolikt inte av nattens debatt även om Hillary Clinton skötte sig bättre.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies