ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Claes Hemberg: Nu är fondspararna helt fel ute

  • Claes Hemberg. Foto: Colourbox, Jesper Frisk (montage)

I spåren av den sura sommarbörsen skiftar svenska småsparare rena aktiefonder mot säkrare alternativ. Men den ”trygga hamn” som lockat till sig mest sparpengar i både juni och juli är ett uselt val, enligt sparekonomen Claes Hemberg.

”Svenskarna har inte koll på avkastningen”, säger han.   

I juli uppgick svenskarnas nysparande i fonder till 7,2 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening. Och för andra månaden i rad visade sig de korta räntefonderna vara den fondkategori som lockade till sig mest sparkapital, med ett nettoinflöde på drygt 4,2 miljarder kronor.

Samtidigt visar Morningstars fondindex att de korta räntefonderna i snitt har backat med 0,4 procent under de senaste tolv månaderna.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, är inte imponerad av fondspararnas nya favorit.  

”Svenskarna har inte koll på avkastningen, utan har valt de korta räntefonderna för att det låter som ett tryggt alternativt när börsen har skakat.  Men då är det egentligen bättre att ligga kontant på fondkontot”, säger han.

En annan fondkategori som gick starkt i juli var företagsobligationsfonderna, som såg ett nettoinflöde på 2,6 miljarder kronor.

”Där går spararna däremot rätt väg. De fonderna ger högre avkastning och man kan vänta sig en ränta på 2–3 procent per år”, säger Claes Hemberg.

Precis som i juni fortsatte småspararna att minska sina innehav i rena aktiefonder under juli. Totalt dumpade svenskarna aktiefonder värda drygt 2 miljarder kronor under förra månaden.

Enligt Claes Hemberg är det den sura sommarbörsen som ligger bakom förändringen. De senaste tre månaderna har Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 backat med 5,3 procent.

”Då reagerar spararna och justerar sina innehav.  Men det är en kortsiktig reaktion. Vi får se om det håller i sig.”

Hittills i år har svenskarna pumpat in 66,7 miljarder kronor i fonder. Det är den näst högsta siffran som uppmätts sedan Fondbolagens förening började föra statistik 1994.

Men Avanzas sparekonom är inte förvånad.

”Så länge svenskarna arbetar och tjänar pengar måste de stoppa undan sina pengar någonstans. Då är fonder ett enkelt sätt”, säger Claes Hemberg.  

Tyck till