Annons

Claes Hemberg: ”Ingves kan inte skydda oss mot virus”

Coronaviruset har skapat en situation som världen i stort inte varit förberedd på, även på det ekonomiska planet.

”Varken Stefan Ingves eller Christine Lagarde kan skydda oss mot virus”, säger oberoende ekonomen Claes Hemberg.

Samtidigt finns risker att oron får allvarligare konsekvenser än själva viruset.

Foto:Jesper Frisk

De senaste veckornas framfart för coronaviruset har fått flygbolag att ställa in avgångar mot Fastlandskina och Hongkong. Kontor i Europa har stängts efter att smittan börjat spridas där, sportevenemang och konserter har ställts in. I Japan har premiärministern uppmanat alla skolor att hålla stängt.

Både i Sverige och i resten av världen faller börser kraftigt. Oron och osäkerheten får tydliga ekonomiska konsekvenser.

”Ekonomi handlar om att förutse framtiden och kunna planera för den. När du inte kan det handlar det om att lämna spelplanen, det är det vi ser nu”, säger Claes Hemberg.

Han beskriver den pågående situationen som en ”som det inte finns parametrar för”, men vill inte benämna det hela som en krasch.

”Nej, vi är inte där. En krasch är vid 20 procent, nu har vi haft nedgång på 11 procent, men det är inte ovanligt, det händer ibland. Det här är på sin höjd en halv krasch.”

Hemberg tror att oron som ses på börserna kan pågå i minst ett par veckor till, kanske månader:

”Om det stämmer som kinesiska myndigheter säger att smittan där ebbar ut så går vi från det som varit en produktionskris, i och med att Kina är ”världens verkstadsgolv”, och mot en konsumtionskris om det är så att viruset får fäste här i Europa. Vem köper då bilar, kylskåp och alla de varor som produceras?”

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, menar att i värsta fall kan effekterna av själva oron att bli värre än de av viruset i sig.

”Det finns gott om historiska exempel på när oron har gjort mer skada än sjukdomen i sig. Bland annat i Västafrika där sjukvården kollapsade och i stort sett all vanlig sjukvård ställdes in på grund av väldigt mycket oro och ångest. Det gjorde att fler dog av brist på sjukvård än på grund av ebola”, säger han.

Skillnaderna mellan Västafrika och Sverige är många och stora, men Tegnell betonar ändå vikten av att inte dra på större växlar än nödvändigt.

”Vi ska göra vårt bästa för att stoppa spridningen av coronaviruset, men det får inte gå ut över våra samhällsfunktioner på ett sätt som är mer skadligt än de eventuella vinster man får.”

TT: Varför tror du att så många reagerar med omfattande åtgärder och vill ta det säkra före det osäkra?
”Ibland är det för att man vill verka handlingskraftig, man känner att det finns en oro och krav på att man ska göra något. Då gör man något stort och synligt för att visa att man förstår oron. Sedan är det en osäkerhet i det hela, att man inte riktigt vet vart det är på väg.”

I samhällen där vi är väldigt vana vid en hög grad av trygghet blir ofta osäkerheten och oron större, påminner han.

”Jag var nyligen i Afrika och där ligger oron inte alls på samma nivå. Och det är ju klart att om man har stora mängder av befolkningen som dör i malaria, tuberkulos och andra smittsamma sjukdomar är det här något som blir ett relativt sätt mindre hot än hos oss.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?