ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Penningtvättshärvan

Cirkusen rullar vidare: SEB självsäkert kring nya uppgifter

  • Jens Henriksson, vd för Swedbank och Johan Torgeby, vd för SEB. Foto: Joey Abrait/Jack Mikrut

Cirkusen kring SVT:s ”Uppdrag granskning” rullar vidare.

På tisdagen uppgav SEB att storbanken fått 194 företagsnamn med förmodad koppling till ett kommande program om penningtvätt.

Men redan på onsdagen gör Swedbank comeback i rutan.

Klockan sex på onsdagsmorgonen släpper SVT:s ”Uppdrag granskning” sitt nya program om Swedbank, uppgav SVT i ett pressmeddelande under tisdagen. Nio månader har passerat sedan det första programmet om penningtvättshärvan i Baltikum, under vilka såväl vd som ordförande lämnat, och SVT utlovar nu ”nya avslöjanden”.

Från Swedbank har inte mycket sagts om det kommande programmet i SVT, mer än att den nya vd:n Jens Henriksson medverkar samt att banken i samband med den intervjun fick information från ”Uppdrag granskning”. Det är dock oklart vilken information det handlar om och huruvida den var ny för banken.

Även SEB skickade på tisdagen ut ett pressmeddelande om ”Uppdrag granskning”. Banken uppgav att den tagit emot en lista med 194 namn, som får förmodas ha koppling till ”Uppdrag gransknings” kommande program om SEB och penningtvätt. SEB är marknadstvåa i Baltikum efter Swedbank, men har hittills inte dragits in den härva som förutom Swedbank även inkluderar Danske Bank.

SEB har konsekvent uppgett att den i sin egen granskning inte sett några tecken på att banken systematiskt utnyttjats för att tvätta pengar, och i tisdagens pressmeddelande meddelas att den hållningen ligger fast efter kontroller av de 194 företagsnamnen.

”Namnen på SVT:s lista täcks i allt väsentligt av bankens egen analys och förändrar inte i grunden gjord bedömning”, uppger SEB.

95 procent av företagen är inte längre kunder hos SEB, och vad gäller de kvarvarande kunderna uppger banken att de lever upp till de krav som banken ställer, uppger banken vidare.

Avseende en majoritet av de 194 företagen avslutade SEB sin relation till dem under åren 2006-2008, uppger bankens presschef Frank Hojem för Di. Utrensningen inleddes 2006 då SEB i Estland fick kritik från den estniska finansinspektionen. Den kritiken kan sin tur härledas till att en viceordförande på den ryska centralbanken samma år besökte Estland för att inofficiellt varna estniska myndigheter om penningtvätt i två banker i Estland: SEB och Sampo. Den sistnämnda köptes året efter av Danske Bank.

Den ryska centralbankschefen, Andrej Kozlov, mördades kort därefter i Moskva. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer