Annons

CIA varnar: Använd inte Huaweis mobiler

HONGKONG: Flera amerikanska underrättelseorganisationer, inklusive FBI och CIA, varnar för mobiltelefoner från kinesiska Huawei.

Richard Yu, chef för Huaweis mobil-verksamhet, presenterar Huawei Mate S i september 2015.
Richard Yu, chef för Huaweis mobil-verksamhet, presenterar Huawei Mate S i september 2015.Bild:Markus Schreiber

Amerikanska regeringen har länge haft ett horn i sidan till kinesiska telekomjätten Huawei, som de anklagar för att spionera för kinesiska armén.

Huaweis nätverksverksamhet är sedan tidigare blockad i USA, och förra månaden stoppade teleoperatören AT&T en planerad lansering av Huaweis nya flaggskeppsmobil Mate 10 Pro efter påtryckning av amerikanska kongressmän.

Nu höjer cheferna för sex av USA:s underrättelseorganisationer – inklusive CIA, FBI och NSA – tonläget ytterligare och varnar landets medborgare för att använda mobiltelefoner eller några andra produkter från Huawei och dess kinesiska kollega ZTE, rapporterar CNBC.

”Vi är djupt bekymrade över riskerna med att tillåta företag eller organisationer, som kontrolleras av utländska regeringar som inte delar våra värderingar, att få inflytande över vårt telekommunikationssystem”, sa FBI:s chef Chris Wray inför amerikanska senatens säkerhetskommitté.

”Det ger möjlighet att utöva påtryckning eller kontroll över vår telekominfrastruktur. Det ger möjlighet att illvilligt modifiera eller stjäla information. Det ger möjlighet att utföra spionage”.

Joe Kelly, global informationschef för det Shenzhenbaserade bolaget, har tidigare sagt till Di att spionanklagelserna hängt över Huawei i över ett decennium och att USA fortfarande inte lagt fram ett enda bevis.

Bedömare framhåller att påtryckningarna mot de kinesiska telekombolagen är resultatet av ett surare handelsläge mellan världens två största ekonomier, där flera stora kinesiska uppköp av amerikanska bolag stoppats.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?