1515
Annons

Christine Lagarde fälls i domstol

Chefen för Internationella Valutafonden (IMF) Christine Lagarde har fällts för försummelse i samband med att hon godkände en stor statlig utbetalning på 403 miljoner euro till den ökände finansmannen Bernard Tapie.

 

Christine Lagarde.
Christine Lagarde.Bild:Jose Luis Magana/AP

IMF-chefen Christine Lagarde fälldes för försummelse i en fransk domstol på måndagen. Domen gäller en utbetalning till affärsmannen Bernard Tapie, som gjordes när Lagarde var Frankrikes finansminister 2007. Hon får dock inga påföljder och får behålla jobbet.

Domen lär ha kommit som en överraskning för åklagaren, som så sent som förra veckan upprepade att bevisen mot Christine Lagarde var svaga och bett om ett frikännande, skriver nyhetsbyrån AP.

Fallet härstammar ur försäljningen av Bernard Tapies andel i sportklädsföretaget Adidas. Tapie valde att sälja sin andel 1993 men anklagade senare den franska banken Crédit Lyonnais för att ha lurat honom i samband med affären.

Finansministeriet drogs in i frågan eftersom den franska staten då ägde andelar i Crédit Lyonnais. Efter åratal av juridiska tvister valde Christine Lagard att skicka saken till en skiljemyndighet som beslutade att tilldela Bernard Tapie över 400 miljoner euro.

Förra året berordrades han att betala tillbaka pengarna, vilket affärsmannen ännu inte har gjort. Han står för närvarande under konkursskydd.

Kritiker har hävdat att Christine Lagardes beslut att skicka frågan till skiljemyndigheten baserades på politiska hänsynstaganden och kritiserat faktumet att hon avstod från att överklaga beslutet. Själv har Christine Lagarde försvarat sig med att ett överklagande skulle blivit mer kostsamt för staten.

Hon kommer inte att överklaga domen. Trots att Christine Lagarde avstår fortsätter processerna runt skandalen. En rättegång väntas mot IMF-chefens dåvarande stabschef, telekom-vd:n Stéphane Richard samt en av domarna som avgjorde målet och Bernard Tapies dåvarande advokat.

IMF:s styrelse har fullt fortsatt förtroende för Lagarde.

"Styrelsen ser fram emot att fortsätta arbeta med chefen (Lagarde) för att ta itu med de svåra utmaningarna som den globala ekonomin står inför", skriver styrelsen i ett uttalande efter domen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?