1515
Annons

Christer Gardell: Så kan Geelys kompetens lyfta Volvo

Efter 11 år sålde Cevian sin post i AB Volvo. Förtjänsten hamnade på runt 20 miljarder kronor. Aktivistfondens grundare Christer Gardell gästade på tisdagens Börsmorgon och pratade om affären.

Christer Gardell.
Christer Gardell.Bild:Magnus Pajnert och TT

Är det er bästa affär hittills?
”Ja, det är definitivt den största och i absoluta kronor är det säkert den bästa. I procent i avkastning är den kanske inte den bästa. Men det är en affär vi är nöjda med och vi är nöjda med vad vi åstadkom på Volvo. Men det var ingen lätt affär. Volvo har ju blivit ett helt annat och mycket bättre bolag än vad det var när vi gick in för 11 år sedan.”

”Volvo är inne i en stark konjunktur. Vi ser vad den nya organisationen under ledning av Martin Lundstedt gör, så bolaget är väldigt värdefullt. Det var inget vi tänkte slänga iväg billigt.”

Vad ska ni göra med pengarna från Volvo-affären?
”Organisationen jobbar för högtryck med att hitta nyinvesteringar. Vi köper väl in oss i några bolag.”

Vad tror du kommer hända på Volvo? Finns det en risk att arbetet med strukturen stannar av nu när ni lämnar?
”Det viktigaste vi har gjort med Volvo under den här tiden är att styrelsen som kommer dit är kompetent, rationell och tänker på bolaget och aktieägarna. Det gäller för ledningen också. Jag tror inte på att det kommer bli nåt slags imperiebyggande i Volvo när vi har lämnat. Styrelse och ledning ska marknaden ha fullt förtroende för. Om de ser en alternativ struktur som är vettig för verksamhet och för aktieägarna så kommer de säkerligen att genomföra den.”

På vilket sätt är Geely en bra ägare för AB Volvo VOLV B +1,80% Dagens utveckling ?
”Det är upp till dem att bevisa nu när de går in som ägare. De punkter man kan ta fasta vid är att de bevisligen har gjort ett bra arbete med Volvo Cars VOLCAR B +2,02% Dagens utveckling . De har gjort en fantastiskt fin affär också, de köpte det för ingenting och nu är det värt rätt mycket. Kinamarknaden har för de fina lastbilarna inte riktigt kommit igång. Men det kommer bli en jättemarknad. Geely är kineser och har kompetens kring Kina och det tror jag blir viktigt för Volvo.”

Volvos tidigare vd Sören Gyll tror att Geely kan lägga bud på hela AB Volvo så småningom. Vad tror du om det, kommer Volvo förbli svenskt?
”Jag kan inte spekulera i all evig framtid. Som jag ser det har vi bytt en post på 15 procent i bolaget och mycket mer än så har inte skett.”

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Ukraina gör framsteg i annekterade Donetsk

Den ukrainska motoffensiven fortsätter gå framåt, även i regioner som Ryssland olagligen annekterade under fredagen.

Staden Lyman i Donetsk uppges ha omringats, och tros återerövras av Ukraina inom bara några dagar.

En ukrainsk soldat i Donetsk på fredagen.
En ukrainsk soldat i Donetsk på fredagen.Foto:Dmytro Zhyhinas/TT

Ukrainas armé säger att de omringat staden Lyman i norra Donetsk, något som även amerikanska tankesmedjan ISW ått ut med.

Enligt ISW väntas Ukraina återerövra staden inom de närmsta dagarna.

Donetsk är en av de fyra ukrainska regioner som Ryssland olagligen annekterade under fredagen. 

Lyman, som ligger cirka 16 mil sydost om Ukrainas näst största stad Charkiv, har varit under rysk kontroll sedan i våras. Omkring 5 000 ryska soldater är nu fast där, enligt ukrainska företrädare.

”Ockupanterna har frågat sin ledning om möjlighet att fly, vilket de nekats”, säger Serhij Hajdaj, guvernör för grannregionen Luhansk i en tv-sänd intervju.

Enligt Hajdaj är alla försörjningsvägar in till de ryska styrkorna i Lyman kapade – ett påstående som dock inte bekräftats av oberoende part.

Tidigare i veckan uppgav Ukrainas regionala militära ledare Andrij Kanasjevytj att staden Kupjansk i östra Charkivregionen helt återtagits. 

Under fredagen kidnappades Ihoj Murasjov, chef för Zaporizjzja kärnkraftverk, av Ryssland, enligt anklagelser från Ukrainas statliga kärnkraftsmyndighet Energoatom.

Enligt Energoatom stoppades Murasjovs bil av ryska styrkor som försatte honom med ögonbindel och förde honom till en okänd plats.

Frihetsberövandet hotar säkerheten i Ukrainas och Europas största kärnkraftverk, säger Energoatomchefen Petro Kotin, som kräver att Ryssland friger Murasjov omedelbart.

Kärnkraftverket Zaporizjzja ligger i regionen med samma namn, som under gårdagen annekterades olagligen av Ryssland tillsammans med ukrainska Cherson, Luhansk och Donetsk.

Ryssland har inte kommenterat anklagelserna. Internationella atomenergiorganet IAEA som har personal på plats i kärnkraftverket har inte bekräftat uppgifterna och har bett Ryssland redovisa vad som har hänt.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera