Christer Gardell: Så kan Geelys kompetens lyfta Volvo

Efter 11 år sålde Cevian sin post i AB Volvo. Förtjänsten hamnade på runt 20 miljarder kronor. Aktivistfondens grundare Christer Gardell gästade på tisdagens Börsmorgon och pratade om affären.

Christer Gardell.
Christer Gardell.Bild:Magnus Pajnert och TT

Är det er bästa affär hittills?
”Ja, det är definitivt den största och i absoluta kronor är det säkert den bästa. I procent i avkastning är den kanske inte den bästa. Men det är en affär vi är nöjda med och vi är nöjda med vad vi åstadkom på Volvo. Men det var ingen lätt affär. Volvo har ju blivit ett helt annat och mycket bättre bolag än vad det var när vi gick in för 11 år sedan.”

”Volvo är inne i en stark konjunktur. Vi ser vad den nya organisationen under ledning av Martin Lundstedt gör, så bolaget är väldigt värdefullt. Det var inget vi tänkte slänga iväg billigt.”

Vad ska ni göra med pengarna från Volvo-affären?
”Organisationen jobbar för högtryck med att hitta nyinvesteringar. Vi köper väl in oss i några bolag.”

Vad tror du kommer hända på Volvo? Finns det en risk att arbetet med strukturen stannar av nu när ni lämnar?
”Det viktigaste vi har gjort med Volvo under den här tiden är att styrelsen som kommer dit är kompetent, rationell och tänker på bolaget och aktieägarna. Det gäller för ledningen också. Jag tror inte på att det kommer bli nåt slags imperiebyggande i Volvo när vi har lämnat. Styrelse och ledning ska marknaden ha fullt förtroende för. Om de ser en alternativ struktur som är vettig för verksamhet och för aktieägarna så kommer de säkerligen att genomföra den.”

På vilket sätt är Geely en bra ägare för AB Volvo VOLV B -1,82% Dagens utveckling ?
”Det är upp till dem att bevisa nu när de går in som ägare. De punkter man kan ta fasta vid är att de bevisligen har gjort ett bra arbete med Volvo Cars. De har gjort en fantastiskt fin affär också, de köpte det för ingenting och nu är det värt rätt mycket. Kinamarknaden har för de fina lastbilarna inte riktigt kommit igång. Men det kommer bli en jättemarknad. Geely är kineser och har kompetens kring Kina och det tror jag blir viktigt för Volvo.”

Volvos tidigare vd Sören Gyll tror att Geely kan lägga bud på hela AB Volvo så småningom. Vad tror du om det, kommer Volvo förbli svenskt?
”Jag kan inte spekulera i all evig framtid. Som jag ser det har vi bytt en post på 15 procent i bolaget och mycket mer än så har inte skett.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?