1515

Christer Fuglesang tar steget från rymden till bioduken

Christer Fuglesang har gjort två rymdresor samt skrivit sex stycken barnböcker. Nu tar han för första gången klivet upp på bioduken.

”Sagorna fanns egentligen innan rymden existerade för mig”, säger Christer Fuglesang.
”Sagorna fanns egentligen innan rymden existerade för mig”, säger Christer Fuglesang.Foto:Gustaf Månsson

Filmen ”Rymdresan” är en av SF:s storsatsningar inför hösten och har premiär den 11 september 2020. Vi träffar Christer Fuglesang på hans kontor i byggnaden Alba Nova på Kungliga Tekniska högskolan några dagar före premiären. 

Väl inne på kontoret möts vi av ett organiserat, men kreativt kaos. Men det är inte här som skrivandet av hans barnböcker har ägt rum. Författandet har skett på hans många resor över Atlanten och även på plats i rymden.  

”Sagorna fanns egentligen innan rymden existerade för mig, ” 

Han började berätta sagor för sina barn när de var små, men det var först efter påtryckningar från hustrun Elisabeth som berättelserna skrevs ned på papper. Det var efter hans första resa i rymden som böckerna började ta sin form.

”Nu var jag ju lite känd och tänkte att jag då kunde börja publicera barnböcker”, säger Christer Fuglesang

Så blev det och han nöjde sig inte med en. Hans hittills totalt sex barnböcker har tillsammans sålt cirka 60.000-70.000 exemplar. 

Det var inte helt självklart för Christer Fuglesang att säga ja när förfrågan om att omvandla ”Rymdresan” till film nådde honom. Han var medveten att delar av hans story skulle offras.

”Filmen är baserad på mina berättelser, men grundstoryn är annorlunda vilket gör mig lite orolig, inte för min egen skull, utan för filmbolaget, eftersom läsarna kanske inte känner igen allt. Men jag tycker filmen är bra!”

Han har varit involverad i filmskapandet, men i något begränsad utsträckning. 

”Jag hade lite synpunkter på grundmanuset, det var några saker där jag tyckte att de hade tagit ut svängarna lite väl mycket. Utöver det så var jag med på inspelningen en gång, jag har till och med en roll i filmen!” 

Men att han skulle ha en ny karriär som skådespelare är det inte tal om. 

”Jag har en ytterst liten roll som statist”, berättar Christer Fuglesang

Han räknar inte med att tjäna några stora pengar på ”Rymdresan”, men säger sig ha fått ”hyfsat bra betalt för rättigheterna”. Produktionsbolaget har även option på att göra fler filmer på hans böcker.

Vad jobbar du mest med i dag? Skriva barnböcker eller syssla med vetenskap?
”Jag är huvudsakligen på KTH. Det är blandning av forskning, undervisning och administration eftersom jag är föreståndare för hela KTH:s rymdcenter. Jag är också involverad i ett stort internationellt forskningsprojekt med 150-160 olika länder, där får jag finansiering” 

I kontrast till skrivandet och forskningen är Christer Fuglesang både egenföretagare och delägare i miljöteknikföretaget Mercatus Holding, som renar industriella processvätskor.

Tillsammans med hustrun Elisabeth har han via sitt företag, Space Advisory Stockholm, äger han i dag cirka 10 procent av Mercatus. Miljöteknikbolaget omsatte år 2019 drygt 100 miljoner kronor och har växt stadigt de senaste åren. 

”Målet i år var att slå omsättningsrekord, men coronapandemin har påverkat även oss och vi fick ett avbräck. Men jag hoppas att vi kan ta oss ur den här krisen styrkta”, säger Christer Fuglesang

Delägarskapet i Mercatus är en av hans största investeringar och han ser det just som det: en investering. En investering som han inte nödvändigtvis räknar med att tjäna pengar på.

”Jag förväntar mig inte att tjäna pengar på aktieutdelningar och att fortsätta med investeringar är inget som roar mig riktigt. Sedan har jag inte heller tid”

Vad är din roll i företaget?
”Jag försöker bidra med råd och idéer, och om jag kan, även lite pr.”

Att vetenskap är en central del i Christer Fuglesangs liv är kanske ingen raketforskning, men filmen ”Rymdresan” kretsar även kring ledorden vänskap och av vikten att tro på sig själv. 

Är du själv en bra vän?
”Jag skulle kalla mig en hyfsat god vän, men man kan alltid vara bättre.”

Han lutar sig tillbaka i den gammelrosa sammetssoffan på hans kontor innan han svarar på om han har bra självförtroende. 

”Jo, men det är klart att jag tror på mig själv. Men man måste vara beredd att ifrågasätta det och att veta var gränsen går.” 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?