1515
Annons

Chokladsuget ökar - giganten ökar produktionen

Världens största chokladtillverkare, Barry Callebaut, ökar investeringarna i produktionskapacitet då efterfrågan vänt uppåt.

 

Bild:Leif R Jansson/TT

Det schweiziska bolaget, som enligt Bloomberg står för en fjärdedel av världens chokladproduktion som kontraktstillverkare för stora märken, säger att man vill öka produktionskapaciteten globalt och framför allt i Västeuropa. 

Den ökade investeringstakten är en följd av att försäljningsvolymen ökade 8 procent under räkenskapsårets första kvartal, som löpte fram till sista november. Däremot minskade försäljningsintäkterna något, bland annat till följd av lägre kakaopriser.

"Vi har god visibilitet gällande vår försäljningsportfölj och räknar med att marknaden fortsätter att återhämta sig", säger Barre Callebauts vd Antoine de Saint-Affrique i ett pressmeddelande.

Fitch sänker brittisk prognos efter mini-budgeten

Kreditvärderingsföretaget Fitch sänker sin prognos för Storbritannien från ”stabil” till ”negativ”, vilket kan innebära ett hot om sänkt kreditbetyg.

Foto:Aaron Chown

Egentligen skulle bolaget komma med en uppdatering av synen på landets utveckling först i december, men Fitch anser att utvecklingen kräver en avvikelse.

Orsaken är premiärminister Liz Truss regerings budgetplaner som enligt Fitch kan öka statsskulden till 109 procent av BNP till 2024, jämfört med årets 101 procent.

Att satsningarna presenterades utan kompensationsåtgärder eller någon oberoende utvärdering har skadat marknadernas förtroende för politikens ramverk, enligt kreditvärderingsbolaget.

Och även om regeringen backade om att sänka marginalskatten för höginkomsttagare i måndags kan ”regeringens försvagade politiska kapital ytterligare undergräva trovärdigheten och stödet för regeringens finanspolitiska strategi”.

Landet får behålla betyget AA- av Fitch. Skulle betyget komma att sänkas kan det leda till ett minskat intresse för statsobligationer därmed högre räntekostnader för Storbritannien.

Även ratingbolaget Moody's har varnat brittiska regeringen för omfattande skatteomläggningar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera