Annons

Chockökning för företagskonkurser – ”förvånansvärt stor”

Antalet företagskonkurser ökade med 41 procent i juli jämfört med motsvarande period föregående år. 

Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande.

Resturang- och hotell var hårt konkursdrabbat i juli, antalet konkurser ökade med 55 procent mot förra året. Bland företagen som gick i konkurs fanns munkkedjan Dunkin Donuts svenska gren.
Resturang- och hotell var hårt konkursdrabbat i juli, antalet konkurser ökade med 55 procent mot förra året. Bland företagen som gick i konkurs fanns munkkedjan Dunkin Donuts svenska gren.Foto:TT

UC påpekar att ökningen är den största som har uppmätts ”under flera år och är genomgående även när man ser på statistik från de stora branscherna och länen”.

”En ökning om 41 procent i juli månad jämfört med juli i fjol är en markant ökning och den är genomgående i hela landet bortsett från endast tre län. Sett till hur konkurserna sammantaget har utvecklat sig under våren ser vi också en ökning. Totalt med nio procent hittills i år. Det är en förvånansvärt stor ökning då konjunkturen är bra”, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

I branschväg noteras ökningar inom byggindustrin (+10 procent), detaljhandeln (+24 procent) och restaurang- och hotellbranschen (+55 procent). 

Orsaken till dessa ökningar är olika beroende på bransch. Exempelvis är trenden att små byggföretag går i konkurs samtidigt som bygghandelns omsättning fortsätter att växa. 

”Slutsatsen blir att vi anlitar byggföretagen mindre och i stället gör jobbet själva. Bilden bekräftas av många byggare som ser att uppdrag till privatpersoner har minskat. Under juli månad gick 74 bolag i konkurs jämfört med 67 i samma månad året innan”, framhåller Richard Damberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?