ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Chockökning för företagskonkurser – ”förvånansvärt stor”

  • Resturang- och hotell var hårt konkursdrabbat i juli, antalet konkurser ökade med 55 procent mot förra året. Bland företagen som gick i konkurs fanns munkkedjan Dunkin Donuts svenska gren. Foto: TT

Antalet företagskonkurser ökade med 41 procent i juli jämfört med motsvarande period föregående år. 

Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande.

UC påpekar att ökningen är den största som har uppmätts ”under flera år och är genomgående även när man ser på statistik från de stora branscherna och länen”.

”En ökning om 41 procent i juli månad jämfört med juli i fjol är en markant ökning och den är genomgående i hela landet bortsett från endast tre län. Sett till hur konkurserna sammantaget har utvecklat sig under våren ser vi också en ökning. Totalt med nio procent hittills i år. Det är en förvånansvärt stor ökning då konjunkturen är bra”, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

I branschväg noteras ökningar inom byggindustrin (+10 procent), detaljhandeln (+24 procent) och restaurang- och hotellbranschen (+55 procent). 

Orsaken till dessa ökningar är olika beroende på bransch. Exempelvis är trenden att små byggföretag går i konkurs samtidigt som bygghandelns omsättning fortsätter att växa. 

”Slutsatsen blir att vi anlitar byggföretagen mindre och i stället gör jobbet själva. Bilden bekräftas av många byggare som ser att uppdrag till privatpersoner har minskat. Under juli månad gick 74 bolag i konkurs jämfört med 67 i samma månad året innan”, framhåller Richard Damberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer