1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Chipsuppstickaren mer än dubblar kapaciteten

Bjäre chips växer som aldrig tidigare. Verksamheten såg dagens ljus för tio år sedan. Nu mer än dubblas kapaciteten i chipsfabriken i Ängelholm.

Bjäre chips produkter fyller fredagsmysskålarna som aldrig förr. Försäljningen låg i juli månad på över 3,5 miljoner kronor. Mer än någon månad tidigare de senaste tre åren.

Ytterligare en fritös innebär att företaget mer än fördubblar kapaciteten.
Ytterligare en fritös innebär att företaget mer än fördubblar kapaciteten.Foto:Niklas Gustavsson.

Numera kan Bjäre chips produkter köpas i hela landet. Avtal finns på plats med majoriteten av de stora kedjorna. Efterfrågan innebär att produktionskapaciteten behöver öka. 

”2019 bestämde vi oss för att ta oss in och ta centrala avtal”, säger vd Göran Nordander.

Genom en satsning på elva miljoner kronor ska butikshyllorna fyllas och chipssugna munnar mättas.

”Vi har haft en makalös utveckling från en omsättning på drygt 20 miljoner kronor 2019 till 30 miljoner kronor förra året. I år kommer vi att passera 40 miljoner kronor”, säger Göran Nordander.

Han är övertygad om att en stor del av framgången har att göra med att Bjäre chips utsetts till testvinnare i en rad smaktest.

”I sommar har vi sålt långt mer än vi klarat av att producera”, säger Göran Nordander.

I dagarna kom nya delar på plats i produktionsanläggningen. Det handlar exempelvis om en ny fritös med 20 procent större kapacitet än den som finns på plats sedan tidigare. Den gamla fritösen kommer att finnas kvar, vilket gör att företaget nu mer än dubblar produktionen.

Efter att potatisen skurits och tillbringat några minuter i fritösen förs chipsen vidare till en mellanlagringsdel för att sedan nå en helt ny skakmaskin.

”Det har vi inte haft tidigare. Den tar bort småsmulor och lite olja”, säger Göran Nordander.

Tidigare stod personal och sorterade chips för hand. Nu finns en optisk sorterare på plats som läser av chipsen som kommer in i maskinen för att sedan blåsa bort de som inte håller måttet.

Efter sorteringen tar sig chipsen vidare mot kryddning. En kryddning som enligt Göran Nordander i och med nyinvesteringen kommer att bli jämnare.

Även när det gäller lådorna som påsarna fraktas vidare i finns det en nyhet. Det handlar om en lådresare.

”Innan har vi vikt alla lådorna för hand. På det här sättet blir det snabbare och är säkrare.”

Investeringen kommer inte att innebära några nyanställningar i dagsläget. Tolv personer ingår i personalen i Ängelholm samt säljare på fältet.

Tidigare har man kunnat producera 10.000–11.000 chipspåsar per dygn. Efter investeringen och inkörningsperioden är över så räknar Göran Nordander med att företaget kommer att ligga på 24.000–25.000 påsar per dag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?