ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Chip i handen ersätter passerkort på jobbet

  • Jowan Österlund, vd för och grundare av Biohax International, håller upp ett av chipen. Foto: James Brooks/AP/TT

Kan du tänka dig att få ett mikrochip insatt i handen av arbetsgivaren för att kunna logga in eller köpa godis på arbetsplatsen?
Det erbjuder nu ett amerikanskt bolag sin personal. Leverantör av tekniken är svenska Biohax International.

Omkring 50 av 85 anställda i bolaget Three Square Market, som tillverkar varuautomater, har gått med att få ett biologiskt chip implanterat i handen. Chippet påminner i storlek och form om ett riskorn.

I flera år har Biohax International i Helsingborg arbetat med liknande digitala lösningar för företag i Europa men det här är det första partnerskapet med ett globalt företag, enligt bolagets vd och grundare Jowan Österlund.

"Det här är helt klart en milstolpe för företaget. Det är särskilt kul att ett bolag i den amerikanska Mellanvästern upptäcker den här tekniken", säger han och fortsätter:

"Vi vill att tekniken ska ersätta alla kort i framtiden så att man slipper gå runt med exempelvis medlemskort, rabattkort och betalkort. Det hör inte hemma i 2017 att tillverka 50 plastkort per person varje år."

Men ambitionerna är större än så. Tekniken ska bland annat kunna ersätta nycklar eller användas i hälsosyfte för att kunna hålla koll på blodtryck och blodsocker, andningshastighet eller exempelvis arytmier.

Man kan också använda det i äldrevården genom att bli påmind när det är dags att ta sin medicin, säger Österlund.

Hur ser ni på att allmänheten kan uttrycka rädsla för att tekniken kan inskränka den personliga integriteten?
Det här är ett passivt chip som bara kan aktiveras i närheten av en viss utrusning. För att kunna använda chippet i din hand måste man ta sig till din exakta närhet för att få tag i just din information. Det är mer riskabelt om någon kapar din mobiltelefon som har en aktiv gps och som går att spåra varsomhelst i världen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer