Annons

Cherrys tidigare vd frias för insiderbrott – ”magkänslan” var legitim

Spelbolaget Cherrys tidigare vd Anders Holmgren frias för grovt insiderbrott.

Enligt Stockholms tingsrätt är det inte säkert att den information han hade vid aktieköpet, kort före bolagets omvända vinstvarning, var kurspåverkande.

Anders Holmgren.
Anders Holmgren.Foto:AMANDA LINDGREN, Amanda Lindgren (Di)

Den 23 mars 2018 köpte Cherrys dåvarande vd Anders Holmgren 200.000 aktier för knappt 12 miljoner kronor i börsbolaget. Tre veckor senare, den 13 april, gick Cherry ut med en positiv vinstvarning för årets första kvartal vilket fick aktien att rusa med drygt 12 procent under efterföljande handelsdag.

För Anders Holmgren innebar det en värdeökning på 2,5 miljoner kronor, jämfört med inköpspriset.

Anders Holmgren själv hävdade att det var hans ”magkänsla” som ledde fram till det vältajmade aktieköpet, men han åtalades ändå för grovt insiderbrott. Genom Ekobrottsmyndighetens, EBM:s, utredning är det klarlagt att han vid köptillfället hade tillgång till betydligt mer än bara sin magkänsla.

TV-KLIPP: Cherrys vd om aktieköpet - ”jag tror på bolaget”

Stockholms tingsrätt räknar i sin dom, som kom på torsdagen, upp vad Anders Holmgren visste när han köpte aktierna. Det handlar bland annat om månadsrapporter för januari och februari 2018, alltså de två första månaderna i kvartalet, samt det bolagets finanschef berättade vid ett styrelsemöte dagen innan aktieköpet. Hon ska då bland annat ha sagt att utfallet per februari ”slår budget rejält”, enligt vad som framgår av styrelseprotokollet.

”Vidare framgår att samtliga affärsområden går bättre än budgeterat både beträffande intäkter och resultat”, skriver tingsrätten om protokollet för nämnda styrelsemöte.

Men Stockholms tingsrätt ogillar åtalet, med hänvisning till att ”det inte är ställt bortom rimligt tvivel att den information som Anders Holmgren hade vid tiden för aktieköpet sannolikt skulle ha haft en väsentlig inverkan på aktiekursen om den hade offentliggjorts”.

Till stöd för det hänvisar tingsrätten bland annat till en analytiker på Redeye, vars analyser Cherry betalade för. Analytikern har till tingsrätten lämnat in en skriftlig redogörelse där han gör gällande att informationen från styrelsemötet den 22 mars 2018 inte borde ha påverkat priset på aktien om den hade offentliggjorts. 

Försäljningen för januari och februari låg nämligen något under den prognos som analytikern hade gjort efter rapporten för fjärde kvartalet 2017.

Därmed kan den information som Anders Holmgren hade tillgång till inte klassas som insiderinformation, anser tingsrätten. Därmed kan han inte heller ha gjort sig skyldig till insiderbrott, och slipper således straff och får behålla den vinst på 2,7 miljoner kronor som åklagaren ansåg skulle förverkas. 

Att informationen inte bedöms vara insiderinformation innebär även att Anders Holmgren inte heller behöver betala en sanktionsavgift till Finansinspektionen, FI, vilket personer kan krävas på vid mindre allvarliga regelöverträdelser som inte klassificeras som brott. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?