Annons

Cherrys sparkade vd riskerar 6 års fängelse

Anders Holmgren, sparkad vd för Cherry, åtalas nu för grovt insiderbrott.

Spelbolagets vd hotas av som mest fängelse i sex år.

”Det är grovt insiderbrott med god marginal”, säger åklagaren Thomas Langrot till Di.

Foto:AMANDA LINDGREN, Amanda Lindgren (Di)

Inte bara den sparkade vd:n Anders Holmgren, utan även spelbolaget Cherry, har ett och annat att förklara när han nu åtalas för grovt insiderbrott.

Anders Holmgren hotas av som mest sex års fängelse för de aktieköp värda totalt 12 miljoner kronor han satte i gång den 23 mars förra året.

”Min bedömning är att det här ska leda till fällande dom”, säger Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Thomas Langrot till Dagens industri, och menar att bevisläget är mycket gott.

Efter en motig höst i framför allt dotterbolaget Come On hade det börjat vända upp igen, och månadsrapporterna såg successivt bättre ut under januari och februari.

Enligt de förhör som har blivit offentliga i samband med åtalet hade Anders Holmgren en längre period velat fylla på sitt redan omfattande innehav i det egna bolaget.

Fram till den 22 mars hade han dock på grund av en förhandling med ägarna i ett förvärvat bolag varit upptagen i så kallad loggbok och därmed förhindrad att handla.

I åklagarens bevisning finns det dock gott om tecken på att Cherry var på väg att överträffa analytikernas prognoser för det första kvartalet.

En nyckelfråga i rättegången kommer också att bli om Anders Holmgren verkligen följde Cherrys interna riktlinjer.

Enligt en av de anställda som har förhörts kräver bolagets insiderpolicy att man inte bara stämmer av med finanschefen, utan också fyller i en föranmälan av förvärv och finansiella instrument.

Det här verkar inte ha skett, i stället ska kommunikationen mestadels ha varit muntlig.

Svaren på huruvida Anders Holmgren sökte tillstånd hos sin styrelseordförande, Morten Klein, för de kontroversiella aktieköpen, svävar också betänkligt.

Anders Holmgren ”stämde av”, och Morten Klein bekräftar i förhör att saken diskuterats men säger att någon konkret fråga aldrig har ställts.

Av vad som framkommer i utredningen ser det ut som att insiderkommittén på Cherry inte heller gjort någon formell notering av vd:s aktieshopping.

Ett tydligt mönster i förhören att många med insyn i bolaget tycker att Anders Holmgrens aktieköp inte bara var omdömeslösa, utan direkt utmanande.

Ett vittne, som har en central roll i koncernen, skämtade med Anders Holmgren om att köpet var ”lite aggressivt”, men skämdes i själva verket över det oetiska agerandet.

För när Cherry bara tre veckor senare kom med en omvänd vinstvarning – det gick mycket bättre än vad marknaden hade anledning att tro – undrade omvärlden hur vd kunnat handla i det egna bolaget då böckerna höll på att stängas för kvartalet.

Anders Holmgrens nyinköpta post steg i värde med nästan 1,5 miljoner kronor över en dag.

Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning, och den 22 maj greps Anders Holmgren vid ett tillslag mot Cherrys huvudkontor i Stockholm, för att två dagar senare häktas.

Anders Holmgren förklarade affärerna med att han fick en ”magkänsla”.

Flera tyngre aktieägare hörde av sig med massiv kritik, till och med styrelseordföranden säger i förhör att vd uttryckte sig dåligt offentligt.

Den 25 maj sparkades Anders Holmgren av Cherry.

Han får dock full fallskärm, en årslön på 3,1 miljoner kronor.

Anders Holmgren äger fortfarande nästan 2 miljoner aktier i Cherry, värda närmare 170 miljoner kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera