1515
Annons

Cherrygrundaren Per Hamberg har avlidit – ”verkligen en varm person”

Per Hamberg, grundare av Cherryföretagen och storägare i Betsson och Net Ent, har avlidit vid 75 års ålder. 

”Per Hamberg har brutit ny mark”, säger vännen och kollegan Pontus Lindwall. 

Per Hamberg
Per HambergFoto:Pontus Lindwall

Per Hamberg har avlidit vid 75 års ålder efter en tids sjukdom. Han har gjort sig känd som en av Sveriges mest tongivande spelentreprenörer, och har varit med och lagt grunden till den svenska spelindustrin. 

”Per var oerhört intresserad av affärer och omtyckt av dem han jobbade med. Han var klok, lättsam och alltid tillgänglig”, säger Pontus Lindwall, vd på Betsson BETS B +2,20% Dagens utveckling

Som student vid Göteborgs universitet på 1960-talet grundade Per Hamberg Kling Roulettekonsult & Spelautomater tillsammans med Lars Kling. Några år senare slogs bolaget ihop med AB Restaurang Rouletter och bildade Cherryföretagen – i dag ett av Sveriges största spelbolag. Det var tidigare noterat på Stockholmsbörsen. 

”Per Hamberg har inom ramen för Cherry brutit ny mark redan i slutet av 1960-talet. I början av 1990-talet var han villig att satsa pengar på internetspel, trots att framtiden var oviss. I dag är Sverige ett globalt centrum för spel på internet. Det är självklart att Pers vilja att satsa på det har varit betydelsefull”, säger Pontus Lindwall.

Per Hamberg lyfts fram som anledningen till att Cherryföretagen överlevde 1979, då spelautomater plötsligt förbjöds med en månads varsel.

Han har också investerat pengar i att utveckla cancervården, och står i dag som största aktieägare i small cap-bolaget C-Rad.

Pontus Lindwall beskriver Per Hamberg som en kollega som brydde sig mycket om människorna omkring sig. 

”Jag skulle anställa en nyckelperson en gång, och frågade Per om råd vem jag skulle välja av mina två kandidater. Företaget gick inte så bra då. Han rådde mig att anställda båda. Han var villig att satsa på människor, och det tycker jag karaktäriserar hans sätt att resonera: man klarar inte så mycket själv, men tillsammans med bra kollegor kan man göra stordåd.” 

Han nämner ett annat kärt minne av Per Hamberg: 

”När jag rapporterade till honom om en ny affär kunde han bjuda hela kontoret på lunch, ur egen ficka. Han ville fira framgångar, och var verkligen en varm person”, säger Pontus Lindwall.

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera