ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Cherrygrundaren Per Hamberg har avlidit – ”verkligen en varm person”

  • Per Hamberg Foto: Pontus Lindwall

Per Hamberg, grundare av Cherryföretagen och storägare i Betsson och Net Ent, har avlidit vid 75 års ålder. 

”Per Hamberg har brutit ny mark”, säger vännen och kollegan Pontus Lindwall. 

Per Hamberg har avlidit vid 75 års ålder efter en tids sjukdom. Han har gjort sig känd som en av Sveriges mest tongivande spelentreprenörer, och har varit med och lagt grunden till den svenska spelindustrin. 

”Per var oerhört intresserad av affärer och omtyckt av dem han jobbade med. Han var klok, lättsam och alltid tillgänglig”, säger Pontus Lindwall, vd på Betsson

Som student vid Göteborgs universitet på 1960-talet grundade Per Hamberg Kling Roulettekonsult & Spelautomater tillsammans med Lars Kling. Några år senare slogs bolaget ihop med AB Restaurang Rouletter och bildade Cherryföretagen – i dag ett av Sveriges största spelbolag. Det var tidigare noterat på Stockholmsbörsen. 

”Per Hamberg har inom ramen för Cherry brutit ny mark redan i slutet av 1960-talet. I början av 1990-talet var han villig att satsa pengar på internetspel, trots att framtiden var oviss. I dag är Sverige ett globalt centrum för spel på internet. Det är självklart att Pers vilja att satsa på det har varit betydelsefull”, säger Pontus Lindwall.

Per Hamberg lyfts fram som anledningen till att Cherryföretagen överlevde 1979, då spelautomater plötsligt förbjöds med en månads varsel.

Han har också investerat pengar i att utveckla cancervården, och står i dag som största aktieägare i small cap-bolaget C-Rad.

Pontus Lindwall beskriver Per Hamberg som en kollega som brydde sig mycket om människorna omkring sig. 

”Jag skulle anställa en nyckelperson en gång, och frågade Per om råd vem jag skulle välja av mina två kandidater. Företaget gick inte så bra då. Han rådde mig att anställda båda. Han var villig att satsa på människor, och det tycker jag karaktäriserar hans sätt att resonera: man klarar inte så mycket själv, men tillsammans med bra kollegor kan man göra stordåd.” 

Han nämner ett annat kärt minne av Per Hamberg: 

”När jag rapporterade till honom om en ny affär kunde han bjuda hela kontoret på lunch, ur egen ficka. Han ville fira framgångar, och var verkligen en varm person”, säger Pontus Lindwall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer