Annons

Cherry-vd:n frias även i hovrätten

Nu är det dubbelt ställt utom tvivel att spelbolaget Cherrys tidigare vd Anders Holmgren är oskyldig till insiderbrott.

Svea hovrätt fastställer nämligen tingsrättens dom från i november 2019.

Foto:AMANDA LINDGREN, Amanda Lindgren (Di)

I mars 2018 köpte Anders Holmgren, dåvarande vd för Cherry, 200.000 aktier i det börsnoterade spelbolaget för knappt 12 miljoner kronor.

Tre veckor senare gick Cherry ut med en positiv vinstvarning för årets första kvartal vilket skickade upp aktien med drygt 12 procent nästa handelsdag.

Anders Holmgrens nyinköpta aktiepost ökade i och med det med 2,5 miljoner kronor i värde.

Anders Holmgren själv hävdade att det var ”magkänsla” som låg bakom aktieköpet, men Ekobrottsmyndigheten åtalade honom trots detta för grovt insiderbrott. 

Stockholms tingsrätt friade honom emellertid, med motiveringen att även om Anders Holmgren besatt information vid aktieköpet går det inte att slå fast att den var kurspåverkande.

Den friande domen överklagades till Svea hovrätt, som nu fastställer tingsrättens dom.

”Jag pläderade för en ändring, men uppenbarligen delade hovrätten inte mina slutsatser”, säger Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, EBM, till Di.

Även hovrätten konstaterar att Anders Holmgren hade specifik information som inte hade offentliggjorts för marknaden.

Ändå kommer den högre instansen fram till att den informationen sannolikt inte skulle ha haft en väsentlig inverkan på priset på Cherry-aktien när Anders Holmgren köpte.

Hovrätten avvisar även andrahandsyrkandet, att förtjänsten ska förverkas och sanktionsavgift påföras, samt tilldömer Anders Holmgren drygt 675.000 kronor i ersättning för rättegångskostnader.

Chefsåklagare Thomas Langrot på EBM:s finansmarknadskammare ser inte att domen får några omedelbara konsekvenser för myndighetens fortsatta utredningsarbete avseende misstänkta insiderbrott.

”Lagstiftningen är relativt ny och vi har så klart ett uppdrag att driva ärenden i syfte att få svar på var gränsen går mellan det tillåtna och otillåtna. Det bör lyftas fram att finansmarknadskammaren hittills i år har fler fällande domar för insiderbrott än någonsin tidigare. En annan fråga är om inte handelsförbudet för personer i ledande ställning borde vara betydligt längre än 30 dagar”, säger han.

Ser du någon möjlighet att få prövningstillstånd i Högsta domstolen, HD, och överväger du i sådana fall att överklaga domen?

”Sannolikheten att få prövningstillstånd i HD bedömer jag som låg, men jag kommer nu noggrant att läsa hovrättens dom och ta en diskussion med min kollegor om domen och dess konsekvenser.” 

Cherry avnoterades våren 2019, efter att en grupp intressenter med bland andra Cherrys ordförande Morten Klein och konkurrerande Betssons vd Pontus Lindwalls lade ett bud med 20 procents premie i december 2018.

Anders Holmgren hade redan sparkats, i samband med att misstankarna mot honom blev kända för styrelsen i Cherry.

 

Innehåll från Kjellssons Logistik och Transport, KLTAnnons

Så kan livsmedelsaktörer växa – med rätt lager och logistik

Carl-Henric Nelsson, Pelle Kjellsson och Daniel Kjellsson på S. Kjellssons Logistik och Transport, KLT.
Carl-Henric Nelsson, Pelle Kjellsson och Daniel Kjellsson på S. Kjellssons Logistik och Transport, KLT.

S. Kjellssons Logistik och Transport – KLT – erbjuder en helhetslösning inom lagerhållning av livsmedel och hjälper sina kunder att utveckla sin egen verksamhet.

– VI jobbar väldigt nära våra kunder, säger Daniel Kjellsson, logistik- och ekonomiansvarig på KLT.

KLT erbjuder torr-, kyl- och fryslager på totalt 36 000 kvadratmeter i Kristianstad. Bland kunderna finns några av landets största livsmedelsproducenter men också små aktörer som enskilda lantbrukare.

Genom att erbjuda lagerhållning med olika zoner gällande temperatur så säkerställs råvarornas kvalitet och livsmedelssäkerhet. KLT:s breda utbud av lagerhållning gör att kunderna har samlastningseffekter vilket minskar behov av transporter från olika avgångsdestinationer.

KLT har en chockfrysanläggning där sex stora vindtunnlar med kyleffekten minus 60 grader snabbt fryser livsmedel innan de flyttas till fryslagret.

– Med denna teknik kan kvaliteten på produkterna förbättras. Smak och konsistens bibehålls, förklarar Pelle Kjellsson, ansvarig för drift på KLT.

KLT deltar i forskningsprojekt för bättre mat

KLT har med bidrag från KK-stiftelsen inlett ett forskningssamarbete med högskolan i Kristianstad och livsmedelsaktörer som Scan och HPP Nordic. Titeln är ”Optimering av metoder för att frysa och tina att – kvalitet och kostnader i fokus”.

Genom mer kunskap och förfinad teknik ska man ytterligare höja kvaliteten på kött hos slutkonsumenten, vilket också gynnar producenten.

– Vi räds inte för att satsa för och även åt våra kunder, där vi förkovrar och utvecklar oss såväl enskilt som tillsammans med dem, säger Carl-Henric Nelsson, utvecklingsansvarig på KLT.

Om S. Kjellssons Logistik och Transport, KLT 

Vår affärsidé är enkel: Vi samarbetar med dig som kund gällande logistik, produktion, lokaler och fastigheter. Bäst av allt är när samverkan sträcker sig utöver det traditionella – där vi är aktiva tillsammans med er i verksamheten och en part i utvecklingen av ert företaget och tillika ni en partner i vårt framåtskridande.

Läs mer på: kltlogistik.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kjellssons Logistik och Transport, KLT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera