1515

Chefsvalet för Moderna väcker förvåning

Moderna museets nya chef tillträdde nu i helgen. Utnämningen, som skedde precis före sommarstiltjen, förvånade.

Konsthistorikern Gitte Ørskou blir ny överintendent för Moderna museet.
Konsthistorikern Gitte Ørskou blir ny överintendent för Moderna museet.

Valet föll inte på någon av de förhandstippade såsom exempelvis den tidigare chefen för Tensta konsthall Maria Lind eller rektorn på den kungliga konsthögskolan Sara Arrhenius. Regeringen utsåg till slut Gitte Ørskou. 

Precis som i Ruben Östlunds film ”The Square”, där dansken Christian styr över det svenska museet för samtidskonst X-Royal, har Moderna nu fått sin dansktalande chef. 

Namnet förvånar i svenska konstkretsar. ”Henne vet jag ingenting om”, ”hon är okänd, så vi får väl se”, låter det svepande när jag ringer runt. Regeringens främsta motivering till att just Ørskou fick jobbet var hennes goda förmåga att leda. 

Och okänd är konsthistorikern Gitte Ørskou givetvis inte. Hon har varit ordförande för Statens Kunstfond, som främjar konst i Danmark och dansk konst utomlands. Och de senaste tio åren har hon basat över museet Konsten Museum of Modern Art i Aalborg, som 2018 stoltserade med sammanlagt 104 000 besökare. Det kan samtidigt jämföras med Moderna museet i Stockholms dryga 560 000 besökare. Det nya jobbet är alltså ett större och svårare uppdrag. 

Att Gitte Ørskou kommer utifrån är både en stryka och en svaghet. Styrkan ligger i möjligheten att förbättra verksamheten utan hänsyn till lojaliteter. Hon kan se saker med ett annat perspektiv. Samtidigt saknar hon en viktig förankring i den svenska konstvärlden. Och att som dansk leda en svensk verksamhet bidrar till komplikationer. Kulturella skillnader finns vilket ökar risken för missförstånd. 

Men Gitte Ørskou uttalade avsikter för museet låter lovande. Hon vill öka mångfalden bland museibesökarna och bredda konsten till andra kontinenter och kulturer. 

Det är bara att önska henne lycka till.


Innehåll från DynavaAnnons

God kundservice ska synas i lönsamheten

Det finns otaliga rapporter och statistik som bekräftar att de e-handlare som har nöjdast kunder har en kombination av en välutvecklad självhjälpsfunktion på sin hemsida kombinerat med en riktigt vass kundservice. Ofta är kundservice den enda mänskliga kontakten en kund har med ett företag och varumärke och kan vara avgörande för vem konsumenten väljer. 

En kort period i den digitala handelns början var konsumenterna riktigt nöjda och NKI-mätningar (nöjdhetsmätningar) slog i taket. Efter ett par år störtdök dessvärre nöjdheten då konsumenterna började efterfråga en personlig service vid problem eller frågor. En kundservice som många e-handlare än idag inte till fullo har implementerat. 

Erfaren nordisk kundservicepartner

E-handelns marknadsandelar ökar konstant och digitala tjänster är större än någonsin. Ett gott kundbemötande är en avgörande konkurrensfördel och kundservice bör finnas tillgänglig då konsumenten behöver hjälp med frågor om bland annat förseningar, leveranstider eller ändringar dygnet runt, årets alla dagar. Dynava är en del av den stora Eniro-koncernen och har jobbat med telefoni i över 100 år. Sedan 20 år erbjuder Dynava, som nordisk kundservice-partner, även kundservicemedarbetare till externa företag som outsourcad kundservice. 

– Vi är verkligen för de digitala tjänsterna men vet att de behöver backas upp med en mänsklig kontakt när man inte själv som konsument kommer vidare eller har en följdfråga på en produkt som man inte kan få svar på online. Vi är stora inom e-handel och energibranschen och är vana vid att snabbt och professionellt bemöta konsumenternas frågor oavsett dag eller tid på dygnet, säger Viktoria Ringlander, Säljchef.

Bättre kundupplevelser med teknik och engagemang

Hon säger vidare att många nya kunder uppskattar den heltäckande IT-expertis som Dynava erbjuder.

– Vi jobbar proaktivt och hjälper gärna våra kunder med ny teknik, bland annat genom att leverera lösningar som matchar deras krav och behov. Oavsett om vi skulle införa bottar för automatisering av bulkfrågor eller använda artificiell intelligens för att stötta våra team så är poängen att vi ska erbjuda en så angenäm kundupplevelse som möjligt. Den upplevelsen kräver både teknik i framkant och ett äkta mänskligt engagemang.

För att kundupplevelsen ska vara den bästa möjliga ser hon att företag måste organisera sin kundservice med sömlös tillgång till flera kanaler samtidigt.

– Det kan exempelvis handla om att kundservice är kopplad till en chatt- och mejlfunktion, samt att det finns möjlighet att ringa in och tala med en livs levande människa. Vår kundservicepersonal har i alla kanaler tillgång till information om kundens ärende och att ha en så integrerad lösning ger en mycket snabbare ärendehantering. Vilket i sin tur ger nöjda kunder, säger Viktoria Ringlander.

Kostnadseffektiv prismodell

Genom att outsourca sin kundservice får företagen en erfaren och duktig kundservicepersonal. Dynava rekryterar internt till externa uppdrag och all personal handplockas för nya uppdrag. Dynava kan skala upp med kort varsel och täcka ett ökat behov vid exempelvis julhandel och semestertider. Prismodellen bygger på att kunden betalar för den aktiva kundservicetid som läggs ner på kunden och inte de faktiska arbetstimmarna. 

– Du betalar alltså för aktiv tid och får med vår hjälp en dedikerad kundservice som alltid är tillgänglig att hantera ärenden på samtliga nordiska språk och engelska, säger Viktoria Ringlander. 

FYRA SNABBA OM DYNAVA 

1) Över 100 års erfarenhet av kundservice.
2) Ingår i Enirokoncernen. Samarbetar med e-handel- och logistikbranschens ledande företag i Norden.
3) Sköter över 13 miljoner unika kundkontakter per år.
4) Har över 400 medarbetare på̊ åtta orter i Sverige och Finland.

Läs mer här  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dynava och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?