1515

Chefsekonomen varnar: Festen kan ta slut redan efter årsskiftet

Starka konsumenter kan nu bädda för en ovanlig återhämtning och ett tvärare slut än vad vi är vana vid efter lågkonjunkturer. 

Det säger T. Rowe Price globals chefsekonom Nikolaj Schmidt, som befarar en nedkylning 2022. 

Chefsekonomen tror att 2022 kan slå till hårt.
Chefsekonomen tror att 2022 kan slå till hårt.

”När vi kommer ut ur en recession hittar folk jobb, de börjar konsumera och det finns en uppdämd efterfrågan”, berättar Nikolaj Schmidt i en intervju med Di TV apropå det normala förloppet efter en lågkonjunktur. 

Men coronakrisen har inte varit en vanlig recession. Istället mår exempelvis många amerikanska konsumenter väldigt bra, tack vare stora finanspolitiska stimulanser. 

Det gör att nästa steg i återhämtningen från pandemin kommer att bli ovanlig, säger Nikolaj Schmidt, som är global chefsekonom på den amerikanska kapitalförvaltaren T. Rowe Price.

”Du kommer inte att se det stora lyftet i inkomster, på det sätt som vi brukar se i en återhämtning. Konsumenterna hade nämligen ingen dipp under krisen.” 

Det kan göra nästa fas mindre uppsluppen. Att det här året blir fortsatt starkt ekonomiskt är uppenbart, resonerar han med hänvisning till alla stimulanser som smörjer ekonomin. 

Men det finns anledning att oroa sig för 2022, varnar han.  

”Efter 2021 kommer vi inte att se den typ av återhämtning som vi brukar se efter kriser.”

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?