1515
Annons

Chefsekonomen varnar: Festen kan ta slut redan efter årsskiftet

Starka konsumenter kan nu bädda för en ovanlig återhämtning och ett tvärare slut än vad vi är vana vid efter lågkonjunkturer. 

Det säger T. Rowe Price globals chefsekonom Nikolaj Schmidt, som befarar en nedkylning 2022. 

Chefsekonomen tror att 2022 kan slå till hårt.
Chefsekonomen tror att 2022 kan slå till hårt.

”När vi kommer ut ur en recession hittar folk jobb, de börjar konsumera och det finns en uppdämd efterfrågan”, berättar Nikolaj Schmidt i en intervju med Di TV apropå det normala förloppet efter en lågkonjunktur. 

Men coronakrisen har inte varit en vanlig recession. Istället mår exempelvis många amerikanska konsumenter väldigt bra, tack vare stora finanspolitiska stimulanser. 

Det gör att nästa steg i återhämtningen från pandemin kommer att bli ovanlig, säger Nikolaj Schmidt, som är global chefsekonom på den amerikanska kapitalförvaltaren T. Rowe Price.

”Du kommer inte att se det stora lyftet i inkomster, på det sätt som vi brukar se i en återhämtning. Konsumenterna hade nämligen ingen dipp under krisen.” 

Det kan göra nästa fas mindre uppsluppen. Att det här året blir fortsatt starkt ekonomiskt är uppenbart, resonerar han med hänvisning till alla stimulanser som smörjer ekonomin. 

Men det finns anledning att oroa sig för 2022, varnar han.  

”Efter 2021 kommer vi inte att se den typ av återhämtning som vi brukar se efter kriser.”

 

 

Elpriset slår rekord igen – trots ”inlåst” kraft i norr

Efter några dagars nedgång inleddes veckan med det högsta elspotpriset för en augustimånad hittills i södra Sverige. Prisutvecklingen väntas bli fortsatt svängig samtidigt som flerfaldigade elterminspriser innebär risk för en rekorddyr vinter för många svenska elanvändare.

Foto:Tommy Andersson; TT

”Det är den högsta dygnsnoteringen i en augustimånad hittills. Tidigare rekordet är från ifjol”, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia till Di. 

Efter några dagar med ovanligt låga elpriser i hela landet, inleddes veckan med ett nytt elprisrally. Elspotpriserna på elbörsen Nord Pool, som styr elpriserna för kunder med rörligt elavtal, är under tisdagsdygnet som dyrast med i genomsnitt 3,12 kronor per kilowattimme i SE4, det vill säga prisområdet som omfattar sydligaste Sverige. Det uppges alltså vara ett nytt prisrekekord för augusti, som är en sommarmånad med låg elförbrukning. Och tisdagens elspotpris var en ökning med över 800 procent från i söndags då elen endast kostade 33,3 öre/kWh. Observera att elbörspriserna är exklusive de skatter och elnätsavgifter som elkunderna också måste betala. 

Även i flera andra av de fyra svenska prisområdena var elspotpriserna riktigt höga under både måndagen och tisdagen. I SE3, med bland annat Stockholm och Göteborg, är elspotpriset drygt 2,60 kronor/kWh under tisdagsdygnet. 

Därmed fortsätter dramatiken på elmarknaden. Som Di rapporterat var juli den dyraste julimånaden någonsin i södra Sverige. I förra veckan föll elspotpriserna plötsligt brant efter bland annat kraftigt ökad vindkraftsproduktion. Den nya elpristoppen sammanfaller med en kraftig nedgång för vindkraften.

 ”Veckan har inletts i det närmaste vindstilla. I Europa råder ett starkt högtryck som inom kort når även oss. Mer vind förväntas onsdag – torsdag vilket ger lägre priser än måndag – tisdag”, säger Johan Sigvardsson. 

Elpriserna för onsdagsdygnet backar i samtliga elprisområden. Men nivån är fortsatt rejält hög i främst södra halvan av landet. Och åter är elen som dyrast i SE4, med bland annat Skåne, där snittpriset landade på 2,68 kronor/kWh.

Elpriserna har under en längre tid oftast varit betydligt lägre i norra halvan av Sverige än i söder. Det beror enligt experter på de stora överskotten av billig vatten- och vindkraft i kombination med begränsningar i överföringskapaciteten i det statliga stamnätet. Och temporärt har statliga Svenska kraftnät begränsat elöverföringen ytterligare och ännu längre norrut. 

”Det är underhåll på ledningar mellan SE1 och SE2 vilket gör att överföringskapaciteten fram till 21 augusti är drygt 30 procent. Det skapar än mer inlåst kraft längst i norr och med starka vattenflöden där producenterna tvingas köra för fullt och till och med släppa vatten blir priserna låga i SE1”, säger Johan Sigvardsson.

Som Di rapporterat varnar flera experter för nya elprisrekord i höst och vinter, och att villaägare i södra Sverige riskerar att behöva betala uppemot 50.000 kronor eller mer för elen bara det kommande vinterhalvåret. 

Vad är din bedömning – vad tror du om elpriserna i höst och vinter?
”Det är ett högt scenario men inte alls omöjligt. För perioden oktober-mars är terminspriset just nu tre gånger så högt som utfallet i fjol i elområde 4 och nästan samma förhållande i elområde 3”, säger Johan Sigvardsson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera