ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Chefsekonomen: Riksbanken har inte tänkt färdigt om räntan – ”famlar lite”

Den neutrala räntan har sjunkit kraftigt. Men lösningen för centralbankerna är inte höjda inflationsmål utan större flexibilitet i tillämpningen av de befintliga. 

Det säger Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.

Riksbankschefen Stefan Ingves sa i ett uppmärksammat tal för några veckor sedan att den långsiktiga realräntan i Sverige sjunkit till minus 1 procent. Med ett inflationsmål på 2 procent bör det innebära att en långsiktig neutral reporänta skulle ligga kring 1 procent. Det är en bra bit från Riksbankens nuvarande bedömning som är 2,5–4 procent.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tror dock inte att Riksbanken har tänkt färdigt i frågan.

”Det var en ny bild som kom ut. Stämmer den borde vi ha fått en större reaktion på marknaden. Min känsla är dock att Riksbanken inte har satt ned foten utan famlar lite”, säger hon i Di-podden Makrorådet.

Låga neutrala realräntor är ett internationellt fenomen. Ett sätt att minska risken att styrräntorna ska hamna nära eller under noll är högre inflationsmål. Adam Posen, som bland annat suttit i Bank of Englands räntekommitté, föreslog vid en ECB-konferens i förra veckan att de stora centralbankerna i en koordinerad aktion ska höja sina mål.

Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, tror att det är fel väg.

”Jag tycker att hela debatten om inflationsmål har hamnat snett. Vi vet att ekonomin påverkas och kommer att påverkas av väldigt starka och inflationsdämpande krafter. Att då försöka styra ekonomin mot 2 procents inflation leder fel och skapar en massa andra problem.”

”Allt fler utmanar synen att deflation är det värsta som kan hända. Bland annat har Claudio Borio pekat på att sambandet mellan deflation i varu- och tjänstepriser och låg tillväxt är väldigt svagt.”

Annika Winsth håller med.

”Jag och min bank har länge drivit att det blir absurt att i högkonjunktur, med resursbrist och överhettningstendenser ha minusränta för att till varje pris nå ett mål som är till för att stabilisera. Risken är att det i stället blir destabiliserade.”

Båda två tror dock den neutrala reporäntan ligger lägre än Riksbankens officiella bedömning.

Johan Javeus:
”Säg 2–2,5 procent”

Annika Winsth:
”Jag håller med. Riksbanken har ju sänkt sin bedömning men med för lite.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer