1515

Chefsekonomen: Regeringen nobbar skärpta kravet

Regleringsivern på lånemarknaden närmar sig 1980-talsnivåer. Det säger Annika Winsth i Makrorådet och efterlyser en rejäl debatt.
Hon tror att regeringen nobbar det skärpta amorteringskravet. Pär Magnusson däremot tror inte att regeringen kör över sin egen myndighet.

Annika Winsth
Annika WinsthBild:Hampus Andersson

De senaste åren har kraven successivt stramats åt på lånemarknaden. Det handlar bland annat om kvar att leva-kalkyler, bolånetak, amorteringskrav och nu senast ett förslag om skärpt amorteringskrav med koppling till skuldkvoten.

”Vi är nästan tillbaka på samma regleringsnivå som på 1980-talet. Det är svårt att räkna på det, då var det institutionerna och nu är det mer privatpersonerna man går på. Om man ska göra det måste vi ha en mycket större diskussion om det. Alla vet att en reglerad marknad fungerar sämre än en icke reglerad. Det fanns ju ett skäl till att lånemarknaden avreglerades”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i Di-podden Makrorådet.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

”Regleringar löser inte problemen. Det som behövs är politiska beslut som gör att bostadsmarknaden fungerar bättre. Det vi ser är någon form av nödlösning.”

Annika Winsth tycker att de åtgärder som vidtagits måste utvärderas innan nästa steg tas.

”Vi har inte sett resultatet fullt ut. Hushållen har faktiskt anpassat sig och exempelvis börjat amortera mer. Det tar tid att korrigera det här och därför tror jag att det är klokt att avvakta.”

Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson ser problem med det.

”Politikerna har varit rätt fega. De har överlåtit bostadsmarknadsregleringen till Finansinspektionen. Om regeringen inte ger sitt godkännande när Finansinspektionen nu agerar riskerar den att underminera den myndigheten.”

”Å andra sidan kan det vara så att man kommer fel in. Man kan argumentera för att vi hade behövt ha stramare villkor för utlåning under ett antal år. Men att nu, när vi ser tecken på en skakigare bostadsmarknad, lägga på ytterligare åtstramningar kan göra saken värre. Det känns som om det kommer lite för sent. Nu riskerar man i stället att förstärka en nedgång”

Annika Winsth: ”Det kan göra att politikerna bromsar det. Särskilt eftersom vi har val runt hörnet. Det tycker jag vore klokt.”

Blir det skärpt amorteringskrav 1 mars nästa år, som Finansinspektionen vill? Ja eller nej?

Annika Winsth: ”Nej. I så fall efter valet.”

Pär Magnusson: ”Ja. Jag tror inte att regeringen kan desavouera Finansinspektionen.”


Innehåll från Veeam SoftwearAnnons

Pålitligt dataskydd i digitaliseringens guldålder

Jesper Lundin, Sverigechef på Veeam.
Jesper Lundin, Sverigechef på Veeam.

Data är affärskritiskt och försätter företag och organisationer i en beroendeställning, där behovet av dataskydd blir allt större i takt med att digitaliseringen ökar. Det menar Europaledande Veeam, som erbjuder marknadens mest pålitliga dataskyddstjänster. – Vi skyddar våra kunder från dataförlust. Om olyckan är framme kan de fortsätta sin verksamhet utan större driftstopp, säger Jesper Lundin, Sverigechef på Veeam. 

Den ökade digitaliseringen leder till en exponentiellt ökande mängd data som flödar i olika system – data som i fel händer kan leda till oönskade konsekvenser. Jesper Lundin menar att alltför många företag och organisationer fortfarande underskattar de effekter som ett dataintrång eller annan dataförlust kan innebära. 

– Man känner inte smärtan av ett problem förrän man upplevt det själv. Det många inte inser är vilket affärsberoende de har till sin data och att dataförluster kan ha en extremt negativ påverkan på företaget eller organisationen. 

– Enligt en studie som Veeam gjort bland 184 nordiska företag påpekar hela 79% av företagen att de har en ”tillgängligthetslucka”, dvs en lucka mellan hur effektivt de behöver kunna återställa sina kritiska applikationer och hur effektivt de egentligen kan återställa dem.

Ett bolag som tappar bort kunddata kan få stora ekonomiska påföljder, såväl när det gäller regelefterlevnad som ur ett operationellt perspektiv. Ett av de områden där Veeam erbjuder skydd är vid ransomware, ett digitalt hot som ökade kraftigt under 2020. Det innebär att angriparen med hjälp av skadlig programvara pressar företaget eller organisationen på pengar. Tyvärr är ingen skonad från risken – tvärtom är alla företag måltavlor för denna typ av angrepp.

– Så fort man sitter på värdefull kunddata måste man ha ett pålitligt skydd, understryker Jesper.

En erfaren aktör

Veeam grundades 2006 och blev snabbt ledande inom säkerhetskopiering med den snabbaste och mest tillförlitliga dataåterställningen i virtuella miljöer. Idag är de en erfaren aktör som levererar tillförlitliga dataskyddstjänster till kunder över hela världen. För att kunna hjälpa slutkunden på ett så effektivt vis som möjligt säljer Veeam sina produkter via distributörer och återförsäljare. 

– Våra partners har bättre insikt i de regionala skillnaderna och ofta breda kompetensprofiler, vilket är viktigt för att kunna sätta sig in i kundens problem och möjligheter ordentligt, säger Jesper.

Veeam tillämpar en teknikagnostisk approach i sitt arbete, vilket innebär att de kan stötta kunden oavsett vilket tekniskt arv som finns i verksamheten. 

– Vi säkerställer att våra kunder alltid ska kunna nyttja våra lösningar och ser till att ha en strategi som är välanpassad till de utmaningar som finns. Vi kan alltid erbjuda ett fullgott skydd oberoende av kunders tidigare eller nuvarande val av teknisk plattform.

Vikten av att skydda sin data

Trots de stora riskerna med dataförlust och dataintrång ser Veeam ljust på framtiden. 

Digitaliseringens fortsatta framväxt kommer få marknaden att inse vikten av att skydda sin data, tror Jesper.

– Dataskydd i form av komplett återställningsförmåga vid incidenter av olika slag samt datamobilitet mellan plattformar är något som företag och organisationer måste ha på plats för att säkerställa maximal affärskontinuitet i en digital värld. Vi är väl rustade för att ta denna diskussion med våra kunder, avslutar han. 

Om Veeam

Veeam är ledare inom backup-lösningar som erbjuder ett modernt dataskydd. Veeam erbjuder en helhetsplattform för modernisering av backup-processer, vilket snabbar på satsningar på hybrida molnlösningar och säkrar data. Veeam har fler än 450 000 kunder världen över, inklusive 82 % av alla Fortune 500-företag och 69% av alla Global 2000-företag. 

Läs mer på veeam.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veeam Softwear och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?