I en intervju med Dagens industri i början av december vad Nordeas chefsekonom glasklar.
”Jag tror inte att regeringen kan sitta kvar om den misslyckas”, sa Annika Winsth om de förestående vaccinationerna.
Snart två månader senare är hon både frustrerad och otålig. I den för svensk ekonomi enskilt viktigaste frågan befinner man sig i ovisshet.
På onsdagen plockade Folkhälsomyndigheten bort den regionala statistiken över antalet vaccinationer och hänvisade till kvalitetsproblem i statistiken.
”Vi är verkligen på bottennivå. Det är ju anmärkningsvärt med tanke på att är det något Sverige kan, så är det statistik och data”, säger en upprörd Annika Winsth vidare.
Nordea har valt att göra en egen tidsserie över de svenska dödstalen, då den som Folkhälsomyndigheten levererar innehåller stora eftersläpningar och inte håller måttet, enligt chefsekonomen.
Torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten klockan 14 kommer följas noga av analytikerna på banken, då man har utlovats ny - och förhoppningsvis bättre - statistik.
En annan huvudvärk är om det statistiken visar är sant: Att Sverige ligger långt efter jämförbara länder i vaccinationstakt. Danmark, har enligt Our World in Data nästan dubbelt så stor andel vaccinerade som Sverige, som andel av befolkningen medan Israel ligger skyhögt över, där närmare hälften av befolkningen har vaccinerats.
Riksbankens beräkning om att varje månad man förkorta vaccinationstiden ger en samhällsekonomisk vinst på 25 miljarder kronor.
Den regionala - numera bortplockade - statistiken visar mycket stora variationer i hur stor andel av doserna som har använts - från Jönköpings 90 procent till Värmlands 29 procent enligt senast tillgängliga uppgift från vecka 2.
”Våra kollegor ute i världen undrar vad vi håller på med”, säger hon.
Annika Winsth återkommer ofta till till att frågan är för viktig för att regionerna och Folkhälsomyndigheten ska bära ansvaret, senast i ekonomistudion i onsdags.
”Den enda som ser hälsoeffekterna, effekten på skolan och ekonomin är regeringen. Det är bara den som kan ta ett helhetsansvar”, säger hon.
”Det är statsministerns och regeringens uppgift att se till att det här funkar”, säger hon och kallar vaccinationerna för Sveriges viktigaste fråga.