Annons

Chefsekonomen ”lutar åt lågkonjunktur”

3 frågor till Christina Nyman, ny ledamot i Dagens industris skuggdirektion och sedan december chefsekonom på Handelsbanken.

Foto:Jack Mikrut

Vad har du för bakgrund?
”Jag har en lång erfarenhet av konjunkturanalys, prognosarbete och penningpolitisk analys. Jag började 1998 på Konjunkturinstitutet och var mellan 2008–2017 på Riksbankens avdelning för penningpolitik. De sista fem åren som biträdande avdelningschef med ansvar för att hålla i arbetet med att ta fram underlag till direktionen inför räntebesluten.”

Vad lockar med Skuggdirektionen?
”Jag tycker det är väldig viktigt att penningpolitik diskuteras i många olika forum. Min bild är att det är stor skillnad på att fatta beslut om räntan och att tycka till om den. Båda delarna behövs.”

”Räntan påverkar ekonomin och människor både direkt och indirekt och med den självständiga roll som direktionen har är det viktigt med en bred diskussion. Efter att ha varit med så länge innanför väggarna på Brunkebergstorg tycker jag det är spännande att delta i den diskussionen.”

Vilken är den största utmaningen för penningpolitiken just nu?
”På många sätt kan man tycka att det är enklare nu då inflationen och framför allt inflationsförväntningarna är nära målet. Känner man sig trygg med att konjunkturutvecklingen är stabil de kommande åren tycker jag det är ganska klart att inflationstrycket är tillräckligt för att uppnå målet och att räntan ska upp. Men det handlar som alltid om att fatta beslut under osäkerhet och just nu är själva riktningen på konjunkturen mer osäker än vanligt, som jag ser det. Har vi en tillfällig svacka i den globala konjunkturen eller är detta början på en lågkonjunktur? Jag lutar åt det senare, även om jag inte ser en djup kris framför mig.”

”När man i detta osäkra läge ska fatta beslut om penningpolitiken har man också med sig att hushållen antagligen är mer räntekänsliga nu än tidigare och enligt Konjunkturinstitutets undersökning ser de pessimistiskt på utsikterna både för sin egen och för landets ekonomi. Jag tror att det finns en oro både för högre räntor och sämre konjunktur.”

”Om konjunkturen försämras kraftigt är utmaningen för penningpolitiken att Riksbanken inte har speciellt mycket åtgärder att ta till. Det ställer högre krav på finanspolitiken men det är inget som Riksbanken kan påverka.”  

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?