1515
Annons

Chefsekonomen: Ingves vill flytta målstolparna

Toleransintervallet kring inflationsmålet kan mycket väl göra comeback under våren, kanske redan vid räntebeskedet 15 februari. Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i Makrorådet.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth i Makrorådets studio.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth i Makrorådets studio.Bild:Patrik Olsson

Riksbankens inflationsmål på 2 procent omgavs fram till 2010 av ett toleransintervall på plus/minus 1 procentenhet. Nu är det på väg tillbaka.

”Jag tror att vi kommer att få ett toleransintervall inom en ganska snar framtid. Flera ledamöter, inte minst Stefan Ingves, har flera gånger nämnt att de vill ha det och det har också tagits upp i flera utredningar om Riksbanken. Jag tycker att det vore en av de största förändringarna för att skapa större flexibilitet”, säger Annika Winsth i Di-podden Makrorådet.

Hon tror att intervallet gör come back rätt snart, bland annat eftersom Stefan Ingves mandat som riksbankschef löper ut vid årsskiftet.

”Eftersom Stefan Ingves troligen slutar vid årsskiftet är det lite bråttom. Han vill nog få igenom det och om fullmäktige efter sommaren börjar prata om vem som ska ersätta honom vill han nog ha det på plats före sommaren. Det betyder att det skulle kunna komma redan nu i februari. Jag tror att dock att man vill avvakta avtalsrörelsen, som kommer i mars, men jag skulle inte bli förvånad om det kommer under våren.”

Enligt Annika Winsth skulle den största fördelen med ett toleransintervall vara att Riksbanken får mer flexibilitet.

”Norges Bank är ett föredöme. De säger att man ska vara nära målet över tid. Det betyder att ibland ligger man över målet och ibland under, ibland tar det lite längre tid och ibland lite kortare att nå det. Det skulle jag önska att Riksbanken också kunde göra.”

Handelskammare sågar M:s tågbesked: ”Inget lyxprojekt”

Bygget av Ostlänken mellan Stockholm och Linköping ligger fast. Däremot behövs en ny plan för pendlingssträckan mellan Göteborg och Borås. Det beskedet ger Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna.

Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren, är mycket kritisk.

Maria Stockhaus (M) vill se en ny plan för pendlingssträckan mellan Göteborg och Borås, något som Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren, är mycket kritisk till.
Maria Stockhaus (M) vill se en ny plan för pendlingssträckan mellan Göteborg och Borås, något som Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren, är mycket kritisk till.Foto:Jesper Frisk; Johan Nilsson/TT; Cicci Jonson, Bilduppdraget

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera