1515

Chefsekonomen: ”Bostadspriserna för låga”

Bostadsinvesteringarna är fortfarande ett sänke för ekonomin. Men det vänder nästa år. Och stigande bostadspriser bidrar till att hålla uppe konsumtionen.
Det säger Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.Foto:TT/Di
Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.
Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.Foto:Joey Abrait

 

Efter fallet hösten 2017 har bostadspriserna långsamt letat sig uppåt. I oktober steg priserna med 1,1 procent i årstakt i säsongsrensade termer, visade statistik från Hox Valueguard tidigare i veckan. 

Nordeas chefsekonom Annika Winsth säger i Di-podden Makrorådet att Riksbankens signaler är en viktig faktor.

”Hushållen drog öronen åt sig när priserna föll hösten 2017 och sedan dess har vi haft väldigt försiktiga hushåll. Nu tror jag att hushållen tolkar Riksbanken som att det blir en höjning i december men det är den enda höjningen på länge. Och då är nog bostadspriserna för låga.”

Stigande tillgångspriser är i sin tur något som gynnar konsumtionen, som utgör närmare hälften av BNP.

”Jag tror att hushållen kommer att vara mer bidragande till tillväxten framöver. De har varit något av en bromskloss och vi kommer att få det omvända när det gäller BNP-bidraget framöver”, säger Annika Winsth.

Prisutvecklingen är också viktig för bostadsinvesteringarna, som har sjunkit successivt sedan 2017. Enligt SCB-statistik i veckan påbörjades 9.750 nya bostäder under det tredje kvartalet. Det var en nedgång med 12 procent i årstakt.

Men SEB:s chefsanalytiker ser en vändning i korten.

”Vi tror att bostadsinvesteringarna kommer att bidra negativt till BNP-tillväxten under några kvartal till men någon gång under nästa år svänger det runt. Sedan spelar konjunkturen en viktig roll också.”

Johan Javeus lyfter också fram fundamentala faktorer.

”Räntorna är låga och vi har fortfarande bostadsbrist.”

Annika Winsth påpekar även att utsikterna till låga räntor under lång tid inte bara påverkar byggarna indirekt, via stigande bostadspriser, utan också direkt.

”Även byggbolagen är ju beroende av räntan och de tolkar också Riksbanken. Det har mildrat den nedgång i bostadsinvesteringarna som många trodde skulle komma. Min bild är också att det bottnar under nästa år, men det handlar som sagt om konjunkturen också.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?