Annons

Chefsekonom varnar inför avtalsrörelsen: ”Riskerar bryta nacken av återhämtningen”

Riksbanken har i princip förbrukat alla sina redskap och det är nu upp till finanspolitiken att lyfta svensk ekonomi ur coronakrisen. Det är också via finanspolitiken hushållens köpkraft ska stärkas, inte genom högre löneökningar i höstens avtalsrörelse. Det säger Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall till Nyhetsbyrån Direkt.

Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall menar till skillnad från LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson att löneökningar hotar återhämtningen efter coronakrisen.
Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall menar till skillnad från LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson att löneökningar hotar återhämtningen efter coronakrisen.Foto:JANERIK HENRIKSSON/TT, Jessica Gow/TT

”Vi ser hur stora delar av näringslivet sviktar och hålls under armarna av krisåtgärder. Att i det läget lägga ytterligare sten på börda i form av högre arbetskraftskostnader riskerar att bryta nacken av den ganska sköra återhämtningen”, säger han. 

Han säger att höstens avtalsförhandlingar blir en nyckelfaktor för stabilitet i ekonomin i en osäker tid, där avtal som stärker industrin kommer att vara viktigt för den framtida utvecklingen. 

Mats Kinnwall säger att de branscher som drabbats hårdast av coronakrisen, som besöksnäringen, visserligen är beroende av att det finns en köpkraft hos hushållen, men den köpkraften ska inte komma från högre löneökningar.

”De lever på att det finns köpkraft och den köpkraften kan med fördel komma från finanspolitiska stimulanser. Vi har till exempel föreslagit momssänkningar och skattesänkningar. Den köpkraften ska inte komma via högre löneökningar, det riskerar bara leda till ökade kostnader för företagen i stället”, säger han.

Han säger vidare att det blir allt mer uppenbart att Riksbanken lagt inflationsmålet på is, där Riksbanken i sin nya räntebana räknar med att hålla kvar reporäntan på noll tre år fram i tiden trots en inflation som under den tiden inte når upp till 2-procentsmålet. 

”Riksbanken har länge varit tydlig med att det inte spelar någon roll vad som händer i ekonomin och med utsikterna för inflationen, utan de kommer att ligga kvar med en ränta på noll. Bara ett jordskred skulle kunna få dem att ändra räntan och om inte ens coronakrisen är ett tillräckligt stort jordskred kan jag inte se något som skulle kunna få dem att sänka räntan, trots att inflationen är kvar långt under målet under överskådlig framtid”, säger Mats Kinnwall. 

I stället, säger han, blir det nu finanspolitiken som får göra jobbet att få fart på hjulen i den svenska ekonomin, där Teknikföretagen sedan tidigare efterlyst tillfälliga stimulansåtgärder i form av bland annat en tillfälligt utökade rotavdrag och momssänkning, höjda barnbidrag och ökade statsbidrag till kommunerna.

Läs även: Nya LO-basen: Krisen en möjlighet lyfta lönerna


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?