Annons

Chefsekonom säger upp sig efter chefens debattartikel

TCO:s chefsekonom säger upp sig. Orsak: Han vill ha en annan regering än den fackförbundets ordförande Eva Nordmark efterlyst i en debattartikel i Di

”TCO bryter mot organisationens stadgar”, skriver han i ett Facebook-inlägg. 

TCO:s ordförande Eva Nordmark och chefsekonom Mikael Sandström.
TCO:s ordförande Eva Nordmark och chefsekonom Mikael Sandström.Foto:TT/Di

I en debattartikel i Di i början av veckan skrev TCO:s ordförande Eva Nordmark i en debattartikel att nästa regering bör ”värna demokratin och alla människors lika värde” men också vara ”tillräckligt handlingskraftig.”

”Endast en regering som är förankrad på båda sidor om den traditionella blockgränsen och som samtidigt inte är beroende av stöd från Sverigedemokraterna kan uppfylla båda dessa krav”, skriver hon vidare i artikeln som bildsatts med ett foto av Liberalernas Jan Björklund och Miljöpartiets Isabella Lövin. 

Utspelet får Mikael Sandström, chefekonom och teamchef på TCO att reagera starkt. För närvarande är han tjänstledig från tjänsten för att arbeta som rådgivare åt Moderatledaren Ulf Kristersson. 

”TCO har, i den debattartikel som häromdagen publicerades i Dagens Industri, valt att entydigt stödja Stefan Löfvens och Socialdemokraternas förslag till regeringsbildning. I den mest utpräglat partipolitiska fråga som tänkas kan, vilka partier som ska ingå i en regering, väljer TCO att ta partipolitisk ställning”, skriver han på Facebook. 

”Därmed bryter TCO mot organisationens stadgar, som i första paragrafen anger att ’TCO är partipolitiskt obundet’”, skriver han vidare. 

Mikael Sandström, som även tidigare har arbetat för Moderaterna i flera tidigare positioner, väljer nu att säga upp sig efter sin chefs utspel. 

”Jag har inget nytt arbete. Jag har inte heller ändrat mitt beslut att inte stå till förfogande för politiska tjänster i regeringskansliet”, skriver han. 

Inlägget möter mycket uppskattning från Mikael Sandströms följarskara på Facebook. 

”All heder. Du imponerar”, skriver den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M). 

”Du är både stark och rakryggad. Hatten av för dig Micke!”, skriver den tidigare riksdagsledamoten Tina Ghasemi (M). 

En klapp på axeln kommer även från Martin Borgs, digital valledare på Moderaterna. 

”Du är en hederskarl Mikael”, skriver han. 

TCO:s ordförande Eva Nordmark avböjer intervju på grund av möten. 

”Vi tar inte ställning i regeringsfrågan”, säger Samuel Engblom som är samhällspolitisk chef på TCO.  

”Vi säger inte vem som ska vara statsminister”, fortsätter han. 

Mikael Sandström var moderat statssekreterare under Fredrik Reinfeldt 2006 till 2014 och har bland annat arbetat på Moderaternas riksdagskansli. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera