Annons

Cheferna optimister om 2017

Sex av tio svenska företagsledare spår att deras företag kommer öka lönsamheten under 2017. Så optimistiska har de inte varit sedan 2010.

Bild:Colourbox

Revisionsföretaget Grant Thorntons undersöker varje kvartal vilka förväntningar företagsledningarna har på framtiden. Den senaste undersökningen visar att många företag mår bra just nu. Sex av tio svenska företag tror att deras lönsamhet kommer att öka under 2017.

”Det går bra för många svenska företag nu. Vi har en stark konjunktur och svenska företagsledare ser få hinder för tillväxt”, kommenterar Grant Thorntons vd Anna Johnson undersökningen där 400 medelstora svenska företag har intervjuats..

Störst är optimismen i storstäderna där Malmö toppar med +64 procent i balansmått (andelen optimistiska minskat med andelen pessimistiska), Göteborg 54 procent och Stockholm 49 procent. I övriga delar av landet finns det mer sansade förväntningar på 2017.

Ett hinder är bristen på utbildad arbetskraft, tre av tio uppger att bristen är ett hinder för tillväxten. Däremot har svenska företag i en internationell jämförelse inga större problem med byråkrati, infrastruktur eller att hitta finansiering.

Grant Thorntons årliga kartläggning genomförs i 37 länder och det är inte bara i Sverige som företagen är laddade inför uppgång. I USA och Kina växer framtidstron, men även i mer närliggande EU-länder har optimismen ökat.

Sverige placerar sig i mitten på listan med ett balansmått på 50 procent. Indien och Indonesien är undersökningens överlägsna vinnare med 88 procents optimism.

Däremot har Mexiko det tungt efter Trumps valseger och rasar till 8 procent i balansmått, den lägsta nivå någonsin. Ännu värre är det i länder som Ryssland, Grekland och Japan där majoriteten av företagsledarna har en pessimistisk syn på 2017.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?