Chefer vet inte att asylsökande får jobba

Hälften av de svenska cheferna inom privat tjänstesektor vet inte att asylsökande kan få arbeta i Sverige, visar en enkät som Ledarna inom privat tjänstesektor gjort.

Lorri Mortensen Mates, ordförande för Ledarna inom privat tjänstesektor.
Lorri Mortensen Mates, ordförande för Ledarna inom privat tjänstesektor.

Bara 54 procent av de svarande cheferna kände till att asylsökande kan få tillstånd att jobba under tiden de väntar på uppehållstillstånd. 1.542 medlemmar av Ledarna inom privat tjänstesektor deltog i undersökningen.

”Reglerna är så krångliga att det inte är lätt för arbetsgivare att sätta sig in i dem, och myndigheterna informerar inte heller om hur man anställer asylsökande”, säger Lorri Mortensen Mates, ordförande för Ledarna inom privat tjänstesektor.

Hon betonar att det i hög utsträckning är arbetsgivarna inom den privata tjänstesektorn som ska lösa integrationen i praktiken.

47 procent av cheferna i undersökningen såg fördelar med att anställa nyanlända. Kvinnorna var mer positivt inställda än de manliga cheferna.

För att en asylsökande ska få arbeta i Sverige under asylprocessen måste personen få ett så kallat LMA-kort med texten AT-UND, som betyder att personen är undantagen från kravet på arbetstillstånd. För att få det krävs oftast identitetshandlingar från hemlandet.

Arbetsgivaren måste kontrollera att kortet och texten finns, annars riskerar arbetsgivaren att bryta mot lagen och kan dömas till böter. Den informationen kan hittas på Migrationsverkets hemsida. Ändå vill Migrationsverkets presstjänst inte bekräfta att arbetsgivaren kan göra sig skyldig till brott om man anställer en asylsökande som inte har tillstånd att arbeta.

”Vi kan bara säga att för att kunna arbeta som asylsökande så ska man ha undantag från kravet på arbetstillstånd. Huruvida man bryter mot lagen eller inte är en polisiär fråga. Den får du ställa till polisen”, säger Alexandra Elias på presstjänsten.

Migrationsverket har inte heller tydliga riktlinjer för hur ofta arbetsgivaren ska kontrollera att undantaget från kravet på arbetstillstånd fortfarande gäller.

Utöver att kontrollera LMA-kortet måste arbetsgivaren göra en anmälan till Migrationsverket om att man anställt en asylsökande.

Den asylsökande måste dessutom ansöka om preliminär A-skatt via Skatteverket. Om man lyckas ta sig igenom det steget med rätt dokument och arbetsgivaren efter Skatteverkets handläggningstid fortfarande inte fyllt platsen ska den asylsökande öppna ett bankkonto för att kunna få ut sin lön. Det är i de flesta fallen omöjligt utan svensk id-handling.

I fjol hade totalt 494 asylsökande lyckats ta sig igenom alla stegen och hade ett arbete, enligt Migrationsverket.

Just nu har 26.389 personer texten AT-UND i sitt LMA-kort och har alltså uppfyllt det första villkoret för att få arbeta. Sammanlagt finns 140.354 asylsökande i Sverige. Det är alltså mindre än en femtedel som kan få arbeta.

Andelen asylsökande som beviljas undantaget från kravet på arbetstillstånd har ändå ökat de två senaste åren. Det beror på att fler personer kommit till Sverige från Syrien. Asylsökande från Syrien kan ofta visa upp identitetshandlingar som godkänns av de svenska myndigheterna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?