1515
Annons

Chefer oroas över it-attacker

Dålig it-säkerhet och myndigheters ingripanden oroar företagsledare mest, enligt en enkätundersökning där 450 chefer från brittiska multinationella företag och 50 chefer från europeiska multinationella företag deltog.

"Om det förekommer ett stort antal it-attacker som får stor uppmärksamhet skapas osäkerhet i styrelserummen", säger Dave Brosnan, chef vid försäkringsbolaget CNA Hardy som gjort undersökningen.

En fjärdedel av cheferna pekar ut it-säkerhet som det största orosmolnet, medan 23 procent oroar sig mest för regleringar. För ett halvår sedan var siffrorna 14 respektive 8 procent.

I maj träder EU:s nya dataförordning GDPR i kraft. Bland annat måste bolag redovisa för myndigheter hur och i vilket syfte man samlar in data. Bara hälften av företagen i undersökningen ansåg sig vara redo för den nya förordningen.

Erdogan: Finland kan ensamt få klartecken för att gå med i Nato

PRAG (Nyhetsbyrån Direkt) Finland kan ensamt få klartecken från Turkiet att gå med i Nato utan Sverige om resten av Natoländerna skulle gå med på det.

Det sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid en presskonferens på torsdagen under mötet för Europeiska politiska gemenskapen.

”Relationen mellan Finland och Turkiet är annorlunda än mellan Sverige och Turkiet. I Finland strövar inte terrorister fritt omkring på gatorna. Men i Sverige gör de det”, sade han.

”Om Nato fattar ett beslut till fördel för Finland kommer vi att göra vad som krävs”, fortsatte han.

Natos hållning hittills har varit att Finland och Sverige ska gå med samtidigt i försvarsorganisationen.

På en första fråga förnekade Recep Erdogan att han hade träffat statsminister Magdalena Andersson under toppmötet i Prag, tvärtemot vad hon sade.

På en annan fråga om mötet sade han att han väntade på Sveriges nye statsminister och att han inte var på plats. Däremot fanns den gamla statsministern och utrikesministern där, och att de hade ett kort möte.

”Så länge som terroristorganisationer demonstrerar på svenska gator och så länge som terrorister finns i Sveriges parlament kommer vi inte att ha en positiv position vad gäller Sverige”, sade Recep Erdogan.

Under presskonferensen hotade Turkiets president också Grekland.

”Det gäller inte bara Grekland. Vilket land det än är som angriper oss ska veta att vi kan komma efter dem mitt i natten”, sade han.

Samtidigt sade han att Turkiets medlemsansökan till EU måste fortsätta och att orättvisa hinder för medlemskapet måste undanröjas.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera