1515
Annons

Chefer: Myndigheterna har misslyckats

Företagsledare inom tjänstesektorn blir allt villigare att anställa nyanlända, men tycker myndigheterna saknar det som krävs att hjälpa dem i arbete. Det framgår av intervjuer med 900 företagsledare. 

 

 

 

Allt fler företagsledare inom tjänstesektorn är villiga att anställa nyanlända.
Allt fler företagsledare inom tjänstesektorn är villiga att anställa nyanlända.Bild:TT

Intervjuerna ligger till grund för en ny rapport gjord på uppdrag av LPT, Ledarna inom privat tjänstesektor.

Två av tre chefer är positiva till att rekrytera nyanlända – en ökning med 7 procent jämfört med för ett år sedan, visar rapporten.

Samtidigt har endast en tredjedel av de tillfrågade cheferna konkreta planer på att anställa personer som nyligen kommit till Sverige.

Bristande språkkunskaper ses fortfarande som det största hindret, men allt fler chefer pekar på svårigheterna med att överhuvudtaget hitta folk.

Myndigheternas förmåga att hjälpa nyanlända ut på arbetsmarknaden är klart ifrågasatt, visar rapporten.

”Den privata tjänstesektorn är Sveriges jobbmotor. Om politikerna menar allvar med att skapa en integration att tala om samt en fortsatt växande tjänstesektor – då är det dags att man agerar”, säger LPT:s ordförande Lorri Mortensen Mates.

Hon framhåller åtgärder som syftar till att ”tillgängliggöra nyanlända på arbetsmarknaden” och banta ett ”alltför byråkratiskt” regelverk.

LPT är Ledarnas största förening med närmare 18.500 medlemmar, verksamma inom en rad verksamheter, däribland finanssektorn, bemanningsbranschen och ideella organisationer.

Intervjuerna gjordes med LPT:s medlemmar mellan 18 maj och 10 juni.

Så ska företagare undanröja konkurshotet: ”Upp till bevis”

Det pratas om ökade konkurser och spridningseffekter i flera branscher. Vad det pratas mindre om är ägarnas ansvar att rädda sina verksamheter genom kapitaltillskott, anser Anders Gullesjö på Danske Bank.  

”Grundidén med aktiebolag är att spara i ladorna”, säger han till Di. 

Anders Gullesjö är chef för företagsmarknad på Danske Bank.
Anders Gullesjö är chef för företagsmarknad på Danske Bank.Foto:Oscar Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera