ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Chefekonomen: Vänta inte för länge med att binda boräntan

  • Annika Winsth. Foto: TT/Hampus Andersson

En höjning av reporäntan dröjer betydligt längre än vad Riksbanken signalerar, vilket håller bolåneräntorna nere, enligt Nordeas senaste boränteprognos. Men om man planerar att binda delar av bolånet ska man inte vänta för länge.

Med fortsatt mycket expansiv penningpolitik från Europeiska centralbanken och höjda styrräntor i euroområdet först 2019 blir det tufft för Riksbanken att agera innan dess. Det trots att räntebanan indikerar att nästa höjning ska äga rum till sommaren, skriver Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

”Nordeas bedömning är att räntan höjs tidigast i slutet av nästa år, men det är inte osannolikt att den dröjer in på 2019”, skriver hon.

Under tiden bedömer Nordea att räntor med längre löptid stiger något. Den tioåriga obligationsräntan väntas ligga på 2 procent i slutet av 2019, vilket är en fortsatt historiskt låg nivå. Den procentuella ökningen från dagens 0,73 procent är dock stor.

”Majoriteten av hushållen lånar på kortare löptider och påverkas därmed mindre av den förväntade ränteuppgången på längre löptider. Vill man försäkra sig mot ökade räntekostnader och planerar att binda delar av lånen finns skäl att inte vänta för länge. Risken finns att räntor med längre löptider hinner stiga”, skriver Annika Winsth.

Chefekonomen konstaterar att det finns ett par tecken på att finansmarknaderna börjar känna viss oro för den svenska bostadsmarknaden. Kronförsvagningen är ett, och den ökade ränteskillnaden mellan statsobligationer och bostadsobligationer ett annat.

”Skulle finansmarknadernas aktörer tappa förtroende för bostadsmarknaden vill de ha bättre betalt för att låna ut kapital till hypoteksinstituten, vilket innebär att räntorna stiger. Riksbanken kan gå in och stödköpa bostadsobligationer för att dämpa en eventuell uppgång, men där är vi inte än på länge.”

Nordeas slutsats är att räntorna blir fortsatt låga på korta löptider, men att konjunkturläget och oron som finns talar för en risk att räntor med längre löptider börjar klättra.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies