ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Chefekonomen: Tecken på annalkande kris i byggbranschen

  • Foto: Patrik Renmark

Tecknen hopar sig på en annalkande kris i byggbranschen. 

Det säger SBAB:s chefekonom Robert Boije till Nyhetsbyrån Direkt.

"I vår prognos vid halvårsskiftet spådde vi att bostadsbyggandet skulle falla med 30 procent mellan 2017 till 2019. Nu ett drygt halvår senare kommer allt fler tecken på att nedgången till och med kan bli ännu värre. Tecknen hopar sig på en annalkande kris i byggbranschen", säger han. 

Han pekar på att bostadsbyggarnas försäljning går fortsatt trögt, att döma av bolagens rapporter. Dessutom visar färska data från bostadssajten Hemnet att tiden det tar att omsätta utbudet av nyproduktion ökat kraftigt. Med nuvarande försäljningstakt skulle det ta närmare fyra år att sälja alla de nyproducerade bostadsrätter som finns annonserade på Hemnet.

Vidare visade Konjunkturinstitutets senaste barometer att byggföretagens förväntningar på byggmarknaden på ett års sikt är de svagaste sedan finanskrisåret 2009, samtidigt som även konjunkturen generellt försvagas snabbt.

"Förväntningarna på byggandet ser riktigt dåliga ut. Samtidigt visar KI-barometern att det sker en kraftig nedgång även i andra sektorer - industrin, tjänstesektorn och för hushållen. Hushållsförtroendet är väldigt svagt och det brukar vara dåliga nyheter även för bostadsmarknaden", säger Robert Boije.

Han menar att det är särskilt oroande att den stora nedgången i bostadsbyggandet sammanfaller med en allmän konjunkturförsvagning.

"Det verkar som om vi är på väg ned i en lågkonjunktur samtidigt som vi har den här nedgången i byggbranschen. För den nya regeringen, som sagt att de ska vidta åtgärder mot hushållens skuldsättning, blir det nu en delikat balansgång där nya åtgärder måste vägas mot risken att de förstärker nedgången", säger han. 

Han noterar vidare att nedgången för bostadsbyggandet kommer efter en dramatiskt stor och snabb uppgång i antalet påbörjade bostäder, särskilt för bostadsrätter, där antalet påbörjade lägenheter i förhållande till det befintliga beståndet är uppe i de högsta nivåerna sedan början av 1990-talet. 

"Det har varit en jättebrant uppgång sedan 2010. Det väcker frågan om bostadsmarknaden helt enkelt har haft svårt att kunna svälja en sådan här snabb ökning, trots att vi har bostadsbrist. Byggbolagen kan ha missbedömt hur stor reell efterfrågan det egentligen funnits sett till betalningsförmågan. Dessutom har vi alla kreditrestriktioner som nog haft större effekt på bostadsmarknaden än vad Finansinspektionen räknar med", säger Robert Boije.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer