Annons

Chatt med Stefan Ingves om räntan

På onsdagen chattade riksbankschefen Stefan Ingves med Di:s läsare om räntan. Läs frågor och svar ovan!

Räntan ligger still och prognosen för när första höjningen kommer ändras inte heller. Riksbanken utesluter nu i det närmaste en sänkning i år.

Styrräntan lämnas som väntat oförändrad på minus 0,5 procent. Banken ändrar inte heller bedömningen om när räntan kommer att höjas. I början av 2018 lyder prognosen fortsatt.

I sin prognos för reporäntan justerar Riksbanken utsikterna för en räntesänkning i år, något som bankledningen hade lämnat lite öppet för. Den bedöms nu vara mindre trolig.

Banken ändrar samtidigt prognoserna för inflationen och tillväxten något.

Nu räknar banken med en inflation, mätt som KPI på 1,6 procent i år och 2,1 procent nästa år. Förra prognosen löd 1,4 procent i år och 2,2 procent 2018.

BNP-tillväxten väntas landa på 2,5 procent i år och 2,2 procent nästa år, marginellt högre än tidigare.

Hitta lägsta räntan. Jämför privatlåneräntor här (extern tjänst)

Riksbankens direktion har också beslutat sig för att förlänga mandatet för valutaaffärer för att hålla nere kronans värde. Programmet för köp av statsobligationer löper på som tidigare beslutat.

Kronan försvagades med ett par ören mot både dollarn och euron. Även marknadsräntorna sjönk något, som en effekt av Riksbankens besked.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?