1515

Chanel öppnar böckerna – så mycket drar lyxjätten in

Efter drygt 100 år bröt det franska lyxmodehuset Chanel förra veckan tystnaden och presenterade en fullständig årsredovisning. Under 2017 omsatte bolaget 9,6 miljarder dollar, motsvarande omkring 85 miljarder kronor, och levererade en vinst på 1,8 miljarder dollar. 

Foto:Per Larsson / TT

Modehuset Chanel grundades 1910 och ägs av bröderna Alain och Gerard Wertheimer vars farfar köpte en storpost i bolaget av grundaren Gabrielle "Coco" Chanel på 1920-talet. 

Bolagets finanser har länge varit en hårt bevakad hemlighet, men förra veckan presenterade modehuset för första gången en komplett årsredovisning. Enligt Bloomberg valde Chanel att redovisa sina fullständiga siffror delvis för att ta död på uppköpsrykten. 

"Vår finansiella styrka ger oss möjligheten att förbli oberoende och fokusera långsiktigt", säger Philippe Blondiaux, finanschef på Chanel, i ett uttalande. 

Totalt omsatte lyxmodehuset 9,6 miljarder dollar under 2017 vilket var en ökning på 11,5 procent jämfört med året före. Nettoresultatet landade på 1,8 miljarder dollar vilket var en ökning på 18,6 procent jämfört med 2016. 

Av årsredovisningen framgår det även att Chanel sitter på en kassa på 2,2 miljarder dollar och att skuldsättningen är relativt låg, skriver The Wall Street Journal. 

För att få sig en bild av hur det går för bolaget har branschanalytiker tidigare tittat på det nederländska holdingbolaget Chanel International BV. Med facit i hand har dess siffror visat sig vara i ordentligt i underkant, enligt The Wall Street Journal.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?