1515

Champagneförsäljningen faller – 100 år gammal trend bröts

Försäljningen av fransk champagne föll förra året till den lägsta nivån sedan 2004. Bakom tappet ligger bland annat brexit och de stora protesterna i Paris.

Foto:MAJA SUSLIN

Under 2018 såldes 302 miljoner flaskor champagne, enligt siffror från The Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne, CIVC. Det motsvarar en minskning med 1,8 procent jämfört med året innan. 

Försäljningen i Frankrike och Storbritannien står för ungefär 60 procent av den totalt försäljningen. I Frankrike föll försäljningen med 4,2 procent till 147 miljoner flaskor. Därmed såldes för första gången på 100 år fler flaskor champagne i utlandet än i Frankrike.

”Minskningen i försäljningsvolymen är lite oroande, eftersom minskningen i Frankrike och Storbritannien inte kompenseras med högre försäljning utanför den europeiska unionen”, säger CIVC-toppen Jean-Marie Barillere till Reuters.

Enligt CIVC pressas den franska champagnen av hård konkurrens från italiensk prosecco, vilken är mellan tre och fyra gånger billigare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?