1515
Annons

Cevianskräck gav rekordlyft för Siemens

På onsdagen avgick Siemens koncernchef Joe Kaeser efter en lyckad storstädning – med inspiration av bland annat aktivistfonden Cevians fälttåg i Thyssen Krupp.

Samtidigt levererade den tyska industrijätten en stark kvartalsrapport och höjd vinstprognos, vilket lyfte aktien.

Christer Gardell och Joe Kaeser
Christer Gardell och Joe Kaeser

Bakom framgångarna ligger en koncentration på den digitala kärnverksamheten och avknoppning av medicinteknikbolaget Siemens Healthineers och Siemens Energy. 

Här har Christer Gardells aktivistfond Cevians intåg i det tyska traditionsbolaget Thyssen Krupp, som för ett år sedan ledde till att hissarna såldes, fungerat som blåslampa. På andra håll har riskkapitalbolagen hamnat i konflikt med ledningen, som Elliot Management i i läkemedelsjätten Bayer och Cerberus i storbankerna Deutsche Bank och Commerzbank.

”Många, särskilt i Tyskland, säger att de där aktivisterna är dåliga människor. Jag säger alltid att de är bara människor som tror att de kan göra ett bättre jobb än ledningen – som bör lyssna på dem”, sa Joe Kaeser till Financial Times inför sin sista dag på Siemens.

Han tackade också investerarna för deras ihärdighet för omstrukturering.

”De ska göra det eftersom de äger bolaget.”

Samtidigt vet Joe Kaeser värdet av att hålla en tysk mittlinje.

”Skulle jag ha gjort mer? Ibland anser jag att jag borde. Å andra sidan behövde jag balansera det möjliga med det önskade, och det gör mig inget gott om fackföreningarna går i strejk i min division för automation just för att jag är för större omstrukturering på infrastruktur.”

Joe Kaeser säger sig vara besviken över EU:s beslut 2019 att säga nej till den planerade fusionen mellan Siemens tågdivision och franska Alstom. Det gav kinesiska konkurrenter en fördel enligt honom.

”Konkurrens stannar inte vid EU:s gränser”, säger han i avskedsintervjun med FT.

Den 63-åriga Joe Kaeser, som efterträds av vice koncernchefen Roland Busch, lämnar inte Siemens helt. Nu blir han chef för problemområdet Siemens Energy, vars aktiekurs har gått upp med 50 procent sedan han satte det på börsen i september.

Avknoppningen 2018 av Healthineers har varit en ännu större succé. Efter det senaste årets rusning till branschen är bolaget nu värt drgyt 52 miljarder euro, drygt 525 miljarder kronor, vilket är mer än exempelvis den tyska lyxbilstillverkaren BMW.

Även själva huvudbolaget Siemens AG. noterar framgångar. Omsättningen under perioden oktober-december steg med jämförbara 7 procent till nära 143 miljarder kronor, enligt onsdagens kvartalsrapport. 

Resultatet före avskrivningar lyfte med 39 procent till 21,3 miljarder kronor. Orderboken växte med 15 procent till 162,1 miljarder kronor.

Därför höjer Siemens prognosen för helårets nettovinst till motsvarande 50,6-55,7 miljarder kronor. Bolaget skruvar också upp prognosen för intäktsökningen till ”medelhöga till höga ensiffriga procenttal.”

Oväntat starka resultat och höjda prognoser hade vid 15-tiden lyft aktiekursen med omkring 1,5 procent. Därmed fortsätter Siemensaktien att gå bättre än den svensk-schweiziska konkurrententen ABB men värderas fortfarande lägre i förhållande till vinsten.

Siemens aktiekurs har gått upp med 140 procent från bottennivån i mars, när pandemin tog fart. Därmed har ungefär hälften försvunnit av den ”konglomeratrabatt” som Joe Kaeser anser att koncernen handlas med, enligt FT.

I affärstidningen Handelsblatts sammanställning rekommenderar nu 50 analytiker köp, 10 är neutrala - och ingen ”sälj”.


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer 

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit. 

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?