Bakom framgångarna ligger en koncentration på den digitala kärnverksamheten och avknoppning av medicinteknikbolaget Siemens Healthineers och Siemens Energy.
Här har Christer Gardells aktivistfond Cevians intåg i det tyska traditionsbolaget Thyssen Krupp, som för ett år sedan ledde till att hissarna såldes, fungerat som blåslampa. På andra håll har riskkapitalbolagen hamnat i konflikt med ledningen, som Elliot Management i i läkemedelsjätten Bayer och Cerberus i storbankerna Deutsche Bank och Commerzbank.
”Många, särskilt i Tyskland, säger att de där aktivisterna är dåliga människor. Jag säger alltid att de är bara människor som tror att de kan göra ett bättre jobb än ledningen – som bör lyssna på dem”, sa Joe Kaeser till Financial Times inför sin sista dag på Siemens.
Han tackade också investerarna för deras ihärdighet för omstrukturering.
”De ska göra det eftersom de äger bolaget.”
Samtidigt vet Joe Kaeser värdet av att hålla en tysk mittlinje.
”Skulle jag ha gjort mer? Ibland anser jag att jag borde. Å andra sidan behövde jag balansera det möjliga med det önskade, och det gör mig inget gott om fackföreningarna går i strejk i min division för automation just för att jag är för större omstrukturering på infrastruktur.”
Joe Kaeser säger sig vara besviken över EU:s beslut 2019 att säga nej till den planerade fusionen mellan Siemens tågdivision och franska Alstom. Det gav kinesiska konkurrenter en fördel enligt honom.
”Konkurrens stannar inte vid EU:s gränser”, säger han i avskedsintervjun med FT.
Den 63-åriga Joe Kaeser, som efterträds av vice koncernchefen Roland Busch, lämnar inte Siemens helt. Nu blir han chef för problemområdet Siemens Energy, vars aktiekurs har gått upp med 50 procent sedan han satte det på börsen i september.
Avknoppningen 2018 av Healthineers har varit en ännu större succé. Efter det senaste årets rusning till branschen är bolaget nu värt drgyt 52 miljarder euro, drygt 525 miljarder kronor, vilket är mer än exempelvis den tyska lyxbilstillverkaren BMW.
Även själva huvudbolaget Siemens AG. noterar framgångar. Omsättningen under perioden oktober-december steg med jämförbara 7 procent till nära 143 miljarder kronor, enligt onsdagens kvartalsrapport.
Resultatet före avskrivningar lyfte med 39 procent till 21,3 miljarder kronor. Orderboken växte med 15 procent till 162,1 miljarder kronor.
Därför höjer Siemens prognosen för helårets nettovinst till motsvarande 50,6-55,7 miljarder kronor. Bolaget skruvar också upp prognosen för intäktsökningen till ”medelhöga till höga ensiffriga procenttal.”
Oväntat starka resultat och höjda prognoser hade vid 15-tiden lyft aktiekursen med omkring 1,5 procent. Därmed fortsätter Siemensaktien att gå bättre än den svensk-schweiziska konkurrententen ABB men värderas fortfarande lägre i förhållande till vinsten.
Siemens aktiekurs har gått upp med 140 procent från bottennivån i mars, när pandemin tog fart. Därmed har ungefär hälften försvunnit av den ”konglomeratrabatt” som Joe Kaeser anser att koncernen handlas med, enligt FT.
I affärstidningen Handelsblatts sammanställning rekommenderar nu 50 analytiker köp, 10 är neutrala - och ingen ”sälj”.