1515

Cevians Lars Förberg tar plats i ABB:s styrelse

Aktivistfonden Cevian Capital får en plats i ABB:s styrelse. Partnern och medgrundaren Lars Förberg föreslås inför vårens årsstämma. Därmed förnyas frågan om en uppdelning av kraft- och automationsbolaget.

Bild:Di

Det här längre spekulerats kring när Cevian Capital skulle kunna tänkas ta plats i ABB:s styrelse. På onsdagen meddelar bolaget att Lars Förberg, medgrundare till Cevian och aktivistinvesteraren Christer Gardells parhäst, föreslås till styrelsen.

Styrelseledamöterna Robyn Denholm och Michel de Rosen avstår från omval. Får förslaget gehör på ABB:s årsstämma betyder det att ABB:s styrelse krymper från elva till tio ledamöter.

Cevian är en av de storägare som drivit på för en avknoppning av Power Grids. Hittills har styrelsen och ledningen hållit stången med stöd av Investor, vars innehav på drygt 10 procent av kapitalet brädar Cevians om knappt 6 procent.

Cevian har ställt ABB:s vd Ulrich Spiesshofer inför ett ultimatum – aktiekursen ska upp till 35 schweizerfranc. I svenska kronor innebär det att ABB har en dryg hundralapp kvar och måste upp drygt 50 procent till april 2018.

Att Lars Förberg plockas in i styrelsen tyder på en positiv dialog mellan Cevian och ABB. Det säger Christer Gardell till nyhetsbyrån Direkt. Han vill dock inte säga någonting om huruvida parhästen kommer att driva avknoppningsfrågan i styrelsen.

”Jag vill inte kommentera det men konstaterar att Lars är föreslagen som styrelseledamot, vilket tyder på en konstruktiv och bra dialog mellan oss och ABB:s styrelse och ledningen i ABB”, säger Christer Gardell till nyhetsbyrån Direkt.

Di har sökt Lars Förberg för en kommentar. I onsdagens pressmeddelande säger han att han ser framemot att arbeta med styrelsen och ledningen för att "stärka ABB:s långsiktiga konkurrenskraft och värde".


Innehåll från ToyotaAnnons

Här planeras för nästa generation av elbilar

Elhybrider, laddhybrider och vätgasbilar med endast vattenånga som utsläpp.

Nu laddar Toyota för att även lansera nästa generation av batteridrivna elbilar.

Möt Toyota bZ-serien vars premiärmodell är utrustad med både solpaneler och flygplansratt.

Nollutsläpp och solfångare – lär dig allt om Toyota bZ4X 

1997 lanserades Toyota Prius – världens första massproducerade hybridbil.

Nu, snart 25 år senare, laddar Toyota för nästa stora steg i utvecklingen. 2025 kommer Toyota erbjuda fler än 40 elektrifierade modeller, varav 15 batteridrivna elbilar.

Den nya helelektriska bZ-serien är en central del i den nya satsningen. Bokstavskombinationen bZ är hämtat från Beyond Zero vilket är benämningen på Toyotas nya manifest. I framtiden tänker Toyota inte bara utveckla utsläppsfria fordon samt uppnå koldioxidneutralitet – man vill gå ännu länge, bortom nollgränsen, för att bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld.

Resan ska vara en njutning

Den första modellen i bZ-serien presenterades nyligen på bilsalongen Shanghai Motor Show.

Toyota bZ4X Concept är en fyrhjulsdriven mellanklass-SUV, skapad för att vara en bekväm och uppkopplad miljö där människor under en resa kan njuta av tiden tillsammans.

- Vår målgrupp är de som prioriterar att tillbringa tid med familj och vänner. Toyota bZ4X ska kunna vara en hub för dem, konstaterar Toyotas chefsingenjör Koji Toyoshima.

Rymlig och öppen kupé

Toyota bZ4X är byggd på den nya plattformen e-TNGA som konstruerats specifikt för eldrivna fordon. Lång hjulbas och korta överhäng bidrar till en ovanligt rymlig och öppen kupé. Med e-TNGA kan både utveckling och tillverkning av elbilarna effektiviseras. Fler modeller och varianter kan erbjudas till lägre kostnad.

Systemet för fyrhjulsdrift, med elmotorer på fram- och bakaxel, har utvecklats tillsammans med biltillverkaren Subaru. Systemet ger Toyota bZ4X en genuin offroad-förmåga och även extra säkerhet och trygghet vid körning i alla väg- och väderförhållanden.

Modellen blir också först i världen i serieproduktion med en kombination av en ”flygplansratt” och ett system för steering-by-wire. Den här tekniken ger föraren bättre kontroll genom att ta bort störningar från ojämnt underlag och vid inbromsning vilket ger bättre precision i förhållande till hastighet och styrvinkel. 

Inbyggd solpanel

Toyotas bZ-modeller ska bidra till målet om att nå koldioxidneutralitet. Ambitionen är att neutralisera koldioxidutsläppen under bilens hela livscykel – från tillverkning, leverans och användning till skrotning och återvinning.

Bilens miljöprofil stärks ytterligare av ett inbyggt solfångarsystem som utökar räckvidden. När bilen står parkerad och solen skiner bidrar systemet till batteriets uppladdning.

Se videoserien om framtidens mobilitet, bilbranschen och elektrifieringen 

 

Mer från Toyota

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toyota och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?