Cevian har flera nya affärer på gång

Aktivistfonden Cevian Capital planerar flera investeringar framöver. Det säger partnern Christer Gardell till Sveriges Radios P1-Morgon.

Christer Gardell.
Christer Gardell.Bild:Janerik Henriksson/TT

”Vi tittar efter bolag där det finns en låg underliggande värdering och vi letar hela tiden efter situationer där vi kan förbättra bolagen”, säger Christer Gardell till Sveriges Radios P1-Morgon och påpekar att det finns flera potentiella affärer på agendan.

”Vi har mellan tre och fyra affärer som vi håller på att besluta om som ser intressanta ut och det är inte helt osannolikt att vi går in i några nya bolag nu”, fortsätter han.

På P1-Morgons fråga om det handlar om svenska bolag svarar Christer Gardell att det inte går att utesluta.

I flera av de bolag som Cevian är delägare i tycks uppdelningar rycka närmare. Ett exempel är Volvo där en avknoppning av anläggningsmaskindelen verkar stå för dörren.

”Det har blivit en väldigt bra styrelse i Volvo och en väldigt bra ledning. Vi ser framemot att man nu kommer att ta fram den fantastiska potential som finns i detta fina bolag”, säger Christer Gardell till P1-Morgon.

På frågan hur det görs på bästa sätt svarar Christer Gardell att ”det håller Martin på med.”.

”Han effektiviserar Volvo och gör Volvo till ett bättre bolag. Vi ser framemot att Volvo levererar en marginal på över 10 procent”, säger han till P1-Morgon.

Cevian argumenterade inför ABB:s kapitalmarknadsdag i höstas för att knoppa av divisionen Power Grids. Aktivistfonden, som seglat upp som storägare i bolaget, fick dock inget gehör för förslaget och ABB beslutade att behålla den.

Christer Gardell vill dock inte kommentera om Lars Förberg, partner vid Cevian, som har nominerats till styrelsen i ABB inför årsstämman den 13 april, kommer att fortsätta driva frågan om en styckningsprocess.

”Lars går in och kommer att arbeta hårt för aktieägarnas bästa”, säger han i P1-Morgon.

Många på ABB är oroliga för Cevians inställning till en avknoppning, men Christer Gardell manar till lugn.

”Vi vill inte göra något som är sämre för de anställda. Tvärtom. Det är något som är bra för alla intressenter. Bra för bolaget, de anställda. Det skapar bättre förutsättningar för enheten att bli ett bättre och starkare bolag som därmed kan erbjuda större anställningstrygghet, nya jobb osv.”, säger han till P1-Morgon.

Och trots att börserna har stigit kraftigt tror han på fortsatta uppgångar.

”Jag tycker nog att värderingen på börsen inte ser så ansträngd ut och det ser ut som att konjunkturen håller på att stärkas rätt ordentligt just nu. Det här kommer att leda till att många industribolag kommer att kunna dra nytta av de effektiviseringar som har gjorts under de senaste åren”, säger han och påpekar att det i sint tur kommer att leda till at vinsterna kommer att överraska i sin styrka.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?