1515

Cevian fick Leif Johansson att avgå

Trycket från Cevian blev för hårt. Ericssons ordförande Leif Johansson ger upp klubban till nästa års stämma i den plågade telekomkoncernen.

”Självklart tar jag ansvar för vad som händer”, säger Leif Johansson till Di.

Bild:TT/Di

För bara några dagar sedan gick Christer Gardells aktivistfond Cevian om Investor som största ägare, mätt i kapital, i Ericsson.

Mellan Cevian och Leif Johansson finns ont blod sedan gammalt – då Leif Johansson var vd i lastvagnstillverkaren Volvo köpte Cevian in sig i bolaget men förvägrades länge en styrelseplats.

Nu tar Leif Johansson, ordförande i Ericsson sedan 2011, konsekvenserna av Cevians allt starkare postion i Ericsson och aviserar sin avgång.

Är det Cevian som velat att du ska lämna posten?

”Jag läser i media vad Cevian skriver, och då tyckte jag att det var lika bra att då gör vi hela den här frågan om vad Cevian tycker om mig och inte tycker om mig till en hypotetisk fråga och så ser vi till att vi hittar en ny ordförande i stället som alla ägare ställer sig bakom”, säger Leif Johansson till Di.

Har du haft någon dialog med företrädare för Cevian under den här processen?

”Absolut.”

Kan du berätta något därifrån?

”Jag ser inte att de har gett uttryck till mig privat för några andra saker än det som de har uttalat i extern media.”

Och hur kondenserar du det?

”Så som jag läser det i tidningarna har de använt uttryck som ett misskött bolag.”

Leif Johansson berättar även för Dagens industri att han har haft kontakt med de röststarkaste ägarna Investor och Industrivärden, men att inga övertalningsförsök gjorts för att få honom att stanna kvar.

Vad är din bild av hur Ericsson har skötts under dig?

”Ericsson har gått igenom en rätt så jobbig period. Men jag tycker också att med vd-byte, ny strategi och ny organisation har vi gjort det vi kan göra i styrelsen. Men självklart tar jag ansvar för vad som händer”, säger Leif Johansson.


Innehåll från Atos MedicalAnnons

Innovativa produkter från Hörby förbättrar livet för patienter över hela världen

Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer, Diana Tieger, Development Manager och Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality, på Atos Medical.
Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer, Diana Tieger, Development Manager och Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality, på Atos Medical.

Som internationell aktör, med rötterna fast förankrade i skånska Hörby, skapar Atos Medical innovativa produkter för personer som genomgått en canceroperation där struphuvudet har blivit borttaget vilket leder till att man måste andas genom ett hål i halsen, ett så kallat stoma. Produkterna tas fram i ett unikt och nära samarbete med användarna.

– Målet med vårt innovationsarbete är att hjälpa våra användare att gå tillbaka till hur livet var innan operation. Vi utvecklar våra produkter i nära samarbete med kliniker och användare, vilket är ganska unikt inom medtechbranschen. Användarna ger oss idéer, input och en bättre förståelse för hur vi ska utveckla våra produkter. Det ger oss kunskap, men skapar även en stolthet hos våra medarbetare när de ser vilken skillnad våra produkter gör, berättar Diana Tieger, Development Manager. 

Atos Medical är globalt marknadsledande med produkter som hjälper personer som andas genom ett stoma men utvecklingsarbetet sker i skånska Hörby. Där utvecklas produkter som möjliggör ett mer naturligt tal och en förbättrad lunghälsa anpassade till dygnets och vardagens olika tillfällen.  

– Vi har våra rötter här, och trots en stark tillväxt har vi lyckats behålla den nära och familjära känslan. Det är en viktig del i vår framgång. Vår närhet till Lund och Öresundsregionen gör också att vi har kunnat skapa en bra blandning av nya talanger och medarbetare med lång erfarenhet, säger Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality.

Ett sätt att förbättra utvecklingsarbetet har varit att behålla kritiska produktionssteg i Hörby. 

– På så sätt har vi byggt upp en hög kompetens in-house, och en stor förståelse för hur vi ska kunna utveckla våra produkter. Med forskning och utveckling nära produktionen kan vi snabbt justera och utveckla våra produktionsprocesser, förklarar Diana Tieger. 

Det har också lett till att Atos Medical gått från en väldigt tekniskt driven utveckling till en mer användarcentrisk. 

– Internationellt ser vi fortfarande förvånansvärt många personer med ett stoma som inte har tillgång till hjälp och det är en stor drivkraft för oss. Vi ska driva vår tillväxt genom utveckling av befintliga produktområden, men även genom expansion till nya där vi kan göra skillnad för fler människor, avslutar Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer.

Om Atos Medical
I skånska Hörby utvecklar och producerar Atos Medical sedan 1986 produkter för människor som lever med ett stoma. Bolaget är verksamt i 75 länder med direktförsäljning i 25 länder och har cirka 880 anställda, varav cirka 200 i Sverige. Huvudkontoret finns sedan 2015 i Hyllie. I slutet av 2020 lanserades Provox® Life™, en helt ny generation produkter. 

www.atosmedical.com

Läs mer om Atos Medical och vår nya generation produkter, Provox® Life™ 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atos Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?