1515
Annons

Centralbankerna har guldfeber – högsta köpsuget på nio år

Centralbankers nettoköp av guld uppgick till 374,1 ton under första halvåret 2019, en ökning med 57 procent i årstakt. Det var högsta nivån sedan centralbanker blev nettoköpare 2010. 

Under andra kvartalet uppgick centralbankernas nettoköp av guld till 224,4 ton, en ökning med 47 procent jämfört med andra kvartalet 2018. Det skriver World Gold Council i den kvartalsvisa rapporten Gold Demand Trends.

När den globala ekonomin visar svaghetstecken, som dessutom förstärkts av handels- och geopolitiska spänningar har centralbanker och andra investerare sökt sig till den traditionella ”säkra hamnen” guld för att skydda sig mot risker, enligt WGC. 

Nio centralbanker ökade sina guldreserver med minst ett ton under första halvåret 2019. 

Polen var största nettoköpare under andra kvartalet med 100 ton. Med ett guldpris på strax över 1.400 dollar per troy ounce (cirka 31,1 gram) bör det ha kostat centralbanken omkring 43 miljarder kronor. WGC noterar att det är det största köpet av en enskild centralbank sedan Indien köpte 200 ton i november 2009. 

Ryssland fortsatte nettoköpa under kvartalet. Ökningen med 38,7 ton innebär att nettoköpen hittills i år landar på 94 ton, jämfört med 105,3 ton under första halvåret 2018. I maj sänkte den ryska centralbanken sitt inköpspris som ett sätt att uppmuntra inhemska guldproducenter att exportera mer guld. 

 ”Vi införde rabatter för köp av guld eftersom vi såg att säljare huvudsakligen säljer guld till centralbanken.”, sa den ryska centralbankchefen Elvira Nabiullina enligt rapporten.  

De kinesiska nettoköpen av guld ökade marginellt under det andra kvartalet. Kinas guldreserv ökade med 74 ton under det första halvåret. Även Turikets centralbank ökade sitt guldinnehav med 60,6 ton under det första halvåret i år och Kazakstan köpte 24,9 ton guld under samma period. 

Andra länder vars centralbanker köpte mer än ett ton guld under årets sex första månader var Indien (17,7 ton), Ecuador (10,6 ton), Colombia (6,1 ton) och Kirgizistan (2 ton). 

Bland nettosäljarna märker krisande Venezuela ut sig, där internationella banker övertog och sålde 28 ton guld när landet inte levde upp till sina förpliktelser. Även Tyskland hör till de få nettosäljarna av guld, med en minskning på 3 ton.


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?