Centralbankerna har guldfeber – högsta köpsuget på nio år

Centralbankers nettoköp av guld uppgick till 374,1 ton under första halvåret 2019, en ökning med 57 procent i årstakt. Det var högsta nivån sedan centralbanker blev nettoköpare 2010. 

Under andra kvartalet uppgick centralbankernas nettoköp av guld till 224,4 ton, en ökning med 47 procent jämfört med andra kvartalet 2018. Det skriver World Gold Council i den kvartalsvisa rapporten Gold Demand Trends.

När den globala ekonomin visar svaghetstecken, som dessutom förstärkts av handels- och geopolitiska spänningar har centralbanker och andra investerare sökt sig till den traditionella ”säkra hamnen” guld för att skydda sig mot risker, enligt WGC. 

Nio centralbanker ökade sina guldreserver med minst ett ton under första halvåret 2019. 

Polen var största nettoköpare under andra kvartalet med 100 ton. Med ett guldpris på strax över 1.400 dollar per troy ounce (cirka 31,1 gram) bör det ha kostat centralbanken omkring 43 miljarder kronor. WGC noterar att det är det största köpet av en enskild centralbank sedan Indien köpte 200 ton i november 2009. 

Ryssland fortsatte nettoköpa under kvartalet. Ökningen med 38,7 ton innebär att nettoköpen hittills i år landar på 94 ton, jämfört med 105,3 ton under första halvåret 2018. I maj sänkte den ryska centralbanken sitt inköpspris som ett sätt att uppmuntra inhemska guldproducenter att exportera mer guld. 

 ”Vi införde rabatter för köp av guld eftersom vi såg att säljare huvudsakligen säljer guld till centralbanken.”, sa den ryska centralbankchefen Elvira Nabiullina enligt rapporten.  

De kinesiska nettoköpen av guld ökade marginellt under det andra kvartalet. Kinas guldreserv ökade med 74 ton under det första halvåret. Även Turikets centralbank ökade sitt guldinnehav med 60,6 ton under det första halvåret i år och Kazakstan köpte 24,9 ton guld under samma period. 

Andra länder vars centralbanker köpte mer än ett ton guld under årets sex första månader var Indien (17,7 ton), Ecuador (10,6 ton), Colombia (6,1 ton) och Kirgizistan (2 ton). 

Bland nettosäljarna märker krisande Venezuela ut sig, där internationella banker övertog och sålde 28 ton guld när landet inte levde upp till sina förpliktelser. Även Tyskland hör till de få nettosäljarna av guld, med en minskning på 3 ton.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?